Susret kulture i prirode uz Savu na zagrebačkom Zrinjevcu

7. ožujka 2016.
Komentari isključeni
1.840 Pregleda

Na prostoru Parka Zrinjevac u Zagrebu otvorena je izložba “Sava – susret kulture i prirode” koja prikazuje prirodnu i kulturnu baštinu poplavnog područja rijeke Save kao i bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta te kulturnih tradicija i običaja. Kroz 50 fotografija upoznaju se zaštićena područja, izvorne pasmine domaćih životinja i održive prakse poput ekstenzivnog stočarenja na poplavnom području rijeke Save. Izložba je otvorena u sklopu projekta “Sava kultura NATURA”, vrijednog 150 tisuća eura koji financira Europska unija, a može se razgledati u Parku Zrinjevac u Zagrebu do sljedećeg ponedjeljka, 14. ožujka.

4 (1024 x 684)

Izložbu je na otvorenju pratio i eko sjam, gdje su mali proizvođači iz poplavnog područja rijeke Save u Hrvatskoj, na prodaju ponudili svoje proizvode i pokazali dio svojih kulturnih tradicija. Na sajmu su se mogli kušati proizvode od voća i povrća, kolači, medenjaci, med, domaća radija od lavande, samoborski bermet, suhomesnati proizvodi i mast od crne slavonske svinje. Bile su izložene i različite rukotvorine poput zlatoveza, pletenja, štrikanja i heklanja.

5 (1024 x 1862)

S područja Zagrebačke županije izlagali su se pčelinji proizvodi i proizvode na bazi meda obitelj Antolčić iz Velike Gorice, licitari, gvirc i medenjaci Medičarne Arko iz Samobora, vina i samoborski bermet Izletišta-vinotočja Pavlin te suveniri od etnotkanine i suveniri od drva Etno udruga Ivančica i Etno fletno iz Samobora.

3 (1024 x 684)

Za vrijeme svečanog protokola voditelj projekta Luka Tomac iz Zelene akcije pozdravio je sve prisutne i ukratko opisao izložbu i ekosajam. -Važnost ovakvih projekata je u tome da se potiče interakcija između organizacija civilnog društva i javnih institucija, ali prije svega u uključivanju lokalnog stanovništva u život zaštićenih područja. Na poplavnom području rijeke Save takvo je partnerstvo naročito nužno jer mnoge prirodne vrijednosti područja izravno ovise o ljudskim aktivnostima – istaknula je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Martina Glasnović. Izložbu je otvorila Maja Tomičić iz Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske koji je sufinancirao projekt “Sava kultura NATURA”.

2 (1024 x 684)

Svečanom otvorenju prisustvovali su saborski zastupnik Davor Vlaović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije Ante Mandarić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Zagrebačke županije Josip Kraljičković, predstavnici Hrvatskih šuma Ana Hercegovac i Damir Dramalija, predstavnica Hrvatskih voda Mara Pavelić te direktor Turističke zajednice Savsko-sutlanska dolina i brigi Stjepan Esih.

Nositelj projekta “Sava kultura NATURA” je Zelena akcija iz Zagreba uz partnere: Brodsko ekološko društvo – BED, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije Natura Slavonica, Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije i Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije.

Snimili:

Željka Šabarić

Vladimir Ivanišević

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.