Štete od lanjskih poplava na području Zagrebačke županije iznose 46 milijuna kuna

25. veljače 2016.
Komentari isključeni
828 Pregleda

Državni ured za reviziju ocijenio je upravljanje i raspolaganje nekretninama Zagrebačke županije učinkovitim. Izvješće o obavljenoj reviziji predstavljeno je i usvojeno na današnjoj sjednici Županijske skupštine.

Postupak revizije provodio se od 23. veljača 2015. do 14. siječnja 2016 godine, a utvrđeno je da Zagrebačka županija kontinuirano provodi aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa te evidentiranja imovine u poslovne knjige. Najveći dio nekretnina upisan je u zemljišnim knjigama i katastru kao njezino vlasništvo i unesen u Registar nekretnina te je stvorena baza za evidentiranje nekretnina u poslovnim knjigama.

Vijećnici su prihvatili izvješće o radu Županijskog povjerenstva za elementarne nepogode. Povjerenstvo je temeljem prihvaćenih konačnih izvješća gradskih i općinskih povjerenstava ukupnu štetu nastalu uslijed elementarne nepogode poplave u svibnju i listopadu 2015. godine procijenilo na 46 milijuna kuna. Štete uslijed elementarne nepogode tuče procijenjene su na 2 milijuna kuna. Vlada od ukupno utvrđene štete za područje Zagrebačke županije nije dodijelila nikakva sredstva pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda u Županiji, točnije u Samoboru te općinama Križ, Pisarovina i Rugvica gdje su elementarne nepogode bile proglašene.

Na sjednici je prihvaćeno Izvješće o radu župana za drugu polovicu 2015. godine kao i izvješća o radu za prošlu godinu Savjeta mladih Zagrebačke županije, Savjeta za zdravlje Zagrebačke županije te Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata. Također, prihvaćeno je i Izvješće o stanju zaštite od požara na području Zagrebačke županije za 2015. godinu koje pokazuje kako su u prošloj godini zabilježena 1523 vatrogasna događaja tj. 39 posto manje nego u 2014. godini.

Vijećnike je na Aktualnom satu, uz ostalo zanimalo kada će renovirati stari dio Osnovne škole Sveta Nedelja. Raspravljalo se i o postupku legalizacije objekata na području Zagrebačke županije, o tome koliko je sredstava uloženo u sustav obrane od poplava te ima li Županija višegodišnji plan izrade sustava obrane od poplava.

(www.zagrebacka-zupanija.hr)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.