Ministrica Šikić podržala studenske inicijative

25. veljače 2016.
Komentari isključeni
1.002 Pregleda

Današnji sastanak studenata i ministrice Nade Šikić je prošao u atmosferi obostranog razumijevanja i podrške za studentske projekte i inicijative, a posebno one koje se tiču usklađivanja akademskih titula i obveznog odrađivanja stručne prakse kao svojevrsne pripreme za tržište rada.

Ministrica rada i mirovinskoga sustava dr. sc. Nada Šikić primila jeu svom uredu predstavnike Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH koji su upoznali ministricu s radom Vijeća i projektima koji za cilj imaju nužno povezivanje tržišta rada s visokim obrazovanjem. Na sastanak su došli studenti u slijedećem sastavu:Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća- veleučilište Vern, Darko Marković, zamjenik predsjednika – veleučilište u Karlovcu, MihalJacić, zamjenik predsjednika – Visoka škola VSITE i Maro Alavanja, voditelj Ureda za odnose s javnošću, Visoka škola Edward Bernays.

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH je koordinativno tijelo studentskih predstavnika veleučilišta i visokih škola u Republici Hrvatskoj. Vijeće predstavlja više od 40 000 studenata iz sustava visokog obrazovanja.

Studenti su između ostalog predstavili ideju projekta osiguravanja stručnih praksi za studente preddiplomskih diplomskih stručnih studija u RH. Vijeće studenata je izrazilo želju da u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava te Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta zajednički pokrenu projekt promocije i distribucije većeg broja stručnih praksi na nacionalnoj razini u čemu ih je ministrica podržala. Zajedničko je mišljenje kako bi upravo stručne prakse trebale biti platforma pomoću koje bi mladi obrazovani ljude dobili jedinstvenu priliku prezentirati svoja stečena znanja te kompetencije potencijalnim poslodavcima.

“Ugodno su me iznenadili ovi mladi ljudi sa svojim pristupom i željom da po svaku cijenu ostanu raditi i stvarati u RH” na kraju je sastanka izjavila ministrica Šikić.

Studenti su odmah pokazali što znaju tako što je student Maro Alavanja, voditelj Ureda za odnose s javnošću Vijeća studenata sastavio sljedeću objavu za medije vezanu uz sastanak:

Ministrica Šikić: 55 000 hrvatskih studenata mora imati jednaka prava kao njihovi kolege u EU

Ministrica rada i mirovinskog sustava, ugostila je delegaciju Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, nacionalnog i koordinativnog tijela 55 000 studenata državnih i privatnih veleučilišta i visokih škola diljem RH.

Fokus sastanka bio je razmjena mišljenja o dubokom problemu nepovezanosti tržišta rada sa visokim obrazovanjem u Hrvatskoj te dogovaranje zajedničkog plana aktivnosti Vijeća studenata i ministarstva rada i mirovinskog sustava, kako bi snažnije utjecali na smanjenje nezaposlenosti kod mladih kao i zaustavljanje odlaska mladih iz RH.

Jedan od segmenata koji nije dovoljno prepoznat, a bitno utječe na nezaposlenost mladih u RH je i neprepoznatljivost studenata stručnih studija, kako na tržištu rada RH, tako i na tržištu rada EU, zbog neprepoznatljive titule stručni specijalist, koja se dobiva nakon završetka pet godina stručnih studija (300 ECTS bodova)

„Očekujem da će se ovaj problem riješiti što prije kako bi 55 000 studenata stručnih studija na veleučilištima, visokim školama i sveučilištima diljem RH imali jednaka prava kao i sve njihove kolege u EU“ – naglasila je ministrica Šikić.

„Drago nam je što je ministrica ozbiljno shvatila naše probleme, kao i naše inicijative za izmjene spornih zakona, i očekujem kako ćemo kroz partnerski odnos s MRMS-om, bitno utjecati na manjkav sustav obrazovanja”,  izjavio je predsjednik Vijeća studenata Karlo Kolesar, nakon uspješnog sastanka.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.