Ružičastom majicom spiječimo vršnjačko nasilje

24. veljače 2016.
Komentari isključeni
892 Pregleda

U borbu protiv nasilja među djecom aktivno se prije 3 godine uključio i Centar za edukaciju i prevenciju nasilja koji je 2014. godine, upravo s ciljem prevencije nasilja, pokrenuo inicijativu da se i u Hrvatskoj, zadnje srijede u veljači, a to je danas, obilježi Dan ružičastih majica, u svijetu poznat kao Pink Shirt Day.

Podsjetimo, ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi gdje je jedan učenik u školu došao u ružičastoj majici, u znak potopre svojoj majci koja je oboljela od raka dojke i postao žrtva vršnjačkoga nasilja. Kako bi pomogli prijatelju, dvojica dječakovih kolega iz škole, također su odjenula ružičaste majice. Vijest o gesti dječaka koji su podigli glas protiv nasilja odjeknula je širom svijeta te je prosvjed protiv nasilja ubrzo postao globalan. Zato se zadnje srijede u veljači u mnogim zemljama širom svijeta, nose ružičaste majice kao simbol borbe protiv nasilja među vršnjacima.

Školske učionice, hodnici, sportske dvorane, igrališta i ulice, nerijetko su poprišta ozbiljnih sukoba među djecom i mladima, koji, ukoliko su učestali, mogu ostaviti duboke posljedice. Dolazak novih tehnologija pomaknuo je granice nasilja izvan okvira mjesta i vremena, te su djeca danas, putem društvenih mreža, potencijalne mete nasilnika 24 sata na dan, sedam dana u tjednu. No, osim prema vršnjacima, agresivno ponašanje djeca i mladi nerijetko pokazuju i prema svojim nastavnicima i profesorima.

Prema procjenama, svako četvrto dijete je žrtva neke vrste nasilja, bilo verbalnog, fizičkog ili pak sve prisutnijeg internetskog zlostavljanja. Kako se doznaje iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u 2015. godini prikupljena su 83 obrazaca za evidenciju o nasilju u osnovnim i srednjim školama, od čega se 43 odnosi na školsku godinu 2014/2015. a 40 na dio školske godine 2015./2016.

I sve samoborske škole danas se priključuju ovoj akciji o čemu više možete doznati na njihovim web stranicama.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.