Anka Juričić dobitnica je Volonterskog Oskara za 2015. godinu

24. veljače 2016.
Komentari isključeni
1.225 Pregleda

Volonterski centar Zagreb dodijelio je sedmi po redu Volonterski Oskar, nagradu za zagrebačkog volontera/ku godine.

Nagrada je dodijeljena Anki Juričić (77), dugogodišnjoj volonterki Doma za starije osobe Trešnjevka, koja je osvojila 41% od ukupno 1.993 glasova građana. Uz Anku, u drugi krug natječaja za nagradu Volonterski Oskar 2015. odabrani su i Dora Vukušić (24), volonterka Udruge Hrabri telefon te Tomislav Čleković (45), volonter udruge Krila – terapijsko jahanje.

oskar 1 (757 x 503)

Svečana dodjela nagrade održana je u srijedu 24. veljače 2016. u Staroj gradskoj vijećnici. Program dodjele započeo je pozdravnim govorima.

„Ovaj današnji dan nazvali smo Danom zahvalnosti svim volonterima grada Zagreba, a najveće hvala upućujemo našim finalistima: Dori, Tomislavu i Anki“ – poručila je izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb, Jela Prgić Znika.

„Ne mogu sakriti radost svog dolaska i zahvalnost što sam danas u hramu tolike ljubavi. Ponosna sam što sam građanka Zagreba i voljela bih da se ta ljubav može proširiti cijelom Hrvatskom. Volontiranje nema granica i jedino ćemo volontirajući stvarati bolje društvo i sigurniju budućnost.“ – poručila je Romana Galić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

oskar 3 (757 x 504)

U današnje vrijeme, svi smo zauzeti svojim poslom i vlastitim napretkom, svojim obiteljima i obavezama, pa kad osoba, uz sve to, nađe vremena posvetiti se i potrebama drugih, to je nešto što se zaista mora cijeniti.“ – zaključio je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine.

Uzvanicima se obratio i prošlogodišnji dobitnik nagrade, Slavko Navratil, dugogodišnji volonter udruge Dodir.

„Prošlogodišnji sam dobitnik nagrade Volonterski Oskar, a volontiram u udruzi Dodir pomažući gluhoslijepim osobama. Nadam se  da će nam se s vremenom sve više ljudi priključiti i postati volonterima“ – poručuje Slavko.

oskar 4 (757 x 504)

Na natječaj za nagradu Volonterski Oskar 2015. pristiglo je ukupno 21 prijava te su ovim putem svim nominiranim kandidatima dodijeljena priznanja i zahvale. U nastavku programa, o finalistima natječaja govorili su predstavnici organizacija u kojima volontiraju. Nakon kratkog obraćanja troje finalista natječaja, Anki Juričić dodijeljena je nagrada Volonterski Oskar za 2015. kao volonterki s najvećim brojem glasova građana.

Anka Juričić volonterskim radom bavi se oko 35 godina, a iza nje je više od 150 korisnika domova i osoba s posebnim potrebama kojima je pomagala. Najstarija je volonterka Doma za starije osobe Trešnjevka Zagreb, gdje je u 2015. godini ostvarila oko 760 sati volontiranja.

oskar 5 (757 x 504)

Samo u Domu volontira oko desetak godina. Svakodnevno je aktivno uključena u rad različitih grupa korisnika, gdje nesebično i neumorno animira, pomaže i „daje se“ u radu sa starijima.

Volontira jer želi pomagati onim najpotrebitijima, jer stvara nova prijateljstva i jer se i ona tako obogaćuje, neprestano razmišljajući da li je dovoljno napravila, i je li mogla više. Na pitanje Do kada planira volontirati?, Anka ima odgovor! Dok bude potrebitih – može, hoće i želi nesebično i s veseljem uz ostale volontere pomoći.

Program dodjele moderirala je radijska voditeljica Barbara Vid, dok je za glazbeni dio programa bio zadužen zbor Čarobna frula.

oskar 7 (757 x 504)

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.