Samoborska narodna garda u članstvu Saveza povijesnih postrojbi

23. veljače 2016.
Komentari isključeni
1.770 Pregleda

Na redovitoj godišnjoj Skupštini Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, koja se održala protekle subote u Karlovcu, u punopravno članstvo je primljena i Samoborska narodna garda.

5 Paljenje svijeåa Karlovac (1024 x 576)

Samoborska narodna garda djeluje od rujna 2012. godine i iza sebe ima niz zapaženih nastupa u značajnim mimohodima i drugim događanjima. Zahvaljujući predsjedniku Saveza Mladenu Obadiću, u 2015. godini garda je nastupila na dva najznačajnija događanja: Svečanom mimohodu u povodu 20 obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja i Danu sjećanja na žrtvu Vukovara.

6 Polaganje vijenca Turanj (1024 x 576)

Savez povijesnih postrojbi osnovan je na obilježavanju Dana državnosti na Oltaru domovine 2000. godine. Rezultat je to inicijative 9 postrojbi s obzirom na to da je ukinut dotadašnji 1. Hrvatski gardijski zbor pod kojim su djelovale i povijesne postrojbe. Danas je Savez krovna organizacija povijesnih postrojbi i okuplja 23 redovite i punopravne članice.

3 Mirko -elapa i Stanko Garatiå (1024 x 576)

Ulazak Samoborske narodne garde u Savez prirodni je slijed za jednu postrojbu te je još u kolovozu 2015. podnesena molba s priloženim dokazima o povijesnom uporištu postojanja garde. Zahvaljujući djelima Milana Langa i Bogumila Tonija te pjesme izdane u listu Samoborec iz 1926. godine, garda je potvrdila svoje postojanje i predložena je za redovitog člana što je Skupština jednoglasno i potvrdila. Na prijemu je uime Samoboraca zahvalio zapovjednik garde Stanko Garašić, a Skupštini je nazočio i zamjenik zapovjednika Mirko Đelapa.

7 Posjet Vojnom kompleksu Turanj (1024 x 576)

Na ovoj Skupštini, u članstvo su jednoglasno primljene i Varaždinska graničarska husarska pukovnija i Svetonedeljska garda. Skupštini je nazočilo 11 od 23 punopravne članice s pravom glasa te su prihvaćeni izvještaj o radu u 2015. godini s financijskim izvještajem, a jednoglasno je usvojen i plan i program rada s financijskim planom za 2016. godinu.

8 Posjet Vojnom kompleksu Turanj 1 (1024 x 576)

Nakon završetka službenog dijela, povijesne postrojbe položile su vijenac i zapalile svijeće poginulim članovima povijesnih postrojbi i braniteljima u Vojnom kompleksu Turanj i u Karlovcu.

Tekst i slike: Maja Vela

 

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.