Kako regulirati promet Obrtničkom i Stražničkom prema Osnovnoj školi Samobor?

23. veljače 2016.
Komentari isključeni
1.521 Pregleda

Jedno od najužih prometnih grla u gradu svakako je križanje Obrtničke i Stražničke ulice u Samoboru zbog čega ponajviše negoduju roditelji djece koja polaze Osnovnu školu Samobor iako su baš nerijetko i oni ti, odnosno dio njih, koji svojim nesavjesnim ponašanjem i vozačkom nekulturom stvaraju nered na tim prometnicama.

Jedan od roditelja, Jakša Lucarić, a nije usamljen, obratio nam se proteklih dana s upitom može li se na tom semaforiziranom raskrižju osigurati pojačani angažman policije u vrijeme kad roditelji dovoze i odvoze djecu iz škole. Naime, navodi naš slušatelj, zbog kratkog trajanja semafora u Stražničkoj ulici na križanju s Obrtničkom, učestalo se formira kolona u dužini od 100-tinjak metara kojom prilikom nekoliko bahatih vozača divljački pretječu vozila u koloni lijevom stranom i skreću ulijevo na crveno svijetlo u Obrtničku ulicu gdje se nalazi pješački prijelaz čime ugrožavaju naše najmlađe. Od tih divljih vozača mogli bismo se, mišljenja je Jakša Lucarić, bar jednim dijelom zaštititi postavljanjem kamere za nadzor prometa ili upućivanjem policijskog službenka da na tom mjestu provedu dvaput po pola sata u doba najveće gužve, od 7.30 do 8 sati i od 16.30 do 17 sati kako bi se od mogućeg težeg ozljeđivanja zaštitila djeca pješaci. U osobnom razgovoru s policijom, ističe slušatelj, saznao je da primaju učestale pritužbe roditelja na regulaciju prometa na tom raskrižju iz čega proizlazi da on nije jedini inicijator ove akcije.

3 (1024 x 768)

Iz samoborske Policije odgovaraju da su njihovi policijski službenici gotovo svakodnevno usmjeravani na nadzor prometa u zoni Osnovne škole Samobor. Pritom su intenzivne mjere u cilju zaštite učenika bile provođene početkom školske godine, no one se i nadalje poduzimaju u skladu s mogućnostima i ovisno o ostalim radnim zadaćama i prioritetima. Policijski službenici Policijske postaje Samobor i dalje će obavljati nadzor prometa na toj lokaciji s ciljem sprečavanja prometnih prekršaja – ističe policijski službenik za sigurnost i preventivu u cestovnom prometu Tomislav Vukić te dodaje da su u razdoblju od početka školske godine do danas policijski službenici zbog prekršaja – prolaska kroz crveno svjetlo – sankcionirali 11 vozača u na tom raskrižju, a troje zbog pretjecanje kolone vozila.

Kako bi se dodatno zaštitili učenici i drugi pješaci, Policijska postaja Samobor je predložila Gradu Samoboru, u čijoj je nadležnosti uređenje prometa u zoni škole, produženje intervala na semaforu za prolazak vozila iz Ulice Stražnik kroz raskrižje, ustrojavanje regulacije prometa s jednosmjernim prometom Obrtničkom i kroz Livadićevu ulicu, mogućnost ručne regulacije prometa kroz ovo raskrižje od strane Prometnog redarstva Grada Samobora, mogućnost ustroja Prometne jedinice mladeži Grada Samobora i mogućnost ustroja Školske prometne jedinice Osnovne škole Samobor.

4 (1024 x 768)

Zamjenik gradonačelnika Samobora Željko Stanec podsjeća da gradska uprava vodi računa o sigurnosti djece u prometu i svako jutro u taj dio grada šalje prometno-komunalne redare kako bi regulirali promet automobila u onim najvećim “čepovima” koji se stvaraju kad roditelji dovoze svoju djecu u školu ili ih odvoze iz škole. Uz nogostup zaštićen ogradom za one koji do škole pješače, Grad je poduzeo i druge projektne mjere što se tiče preregulacije prometa u svojevrsni “kružni tok” u kojemu bi Obrtnička i Livadićeva ulica postale jednosmjerne – napominje Željko Stanec. Takva regulacija prometa vrijedila je prije otprilike 8 godina, ali je dvije, tri godine potom, bilo protivljenja vraćanju stare regulacije jer bi se tako vratio i kamionski promet na Trg kralja Tomislava. No – ističe Stanec – ova gradska uprava i dalje smatra pretvaranje dviju prometnica u jednosmjerne u ovom trenutku najboljim mogućim rješenjem tim više što se i prijevoz kamionima iz pješčanika u Smerovišću drastično smanjio proteklih godina.

Tu je, u zoni križanja Stražničke i Obrtničke ulice i Javna vatrogasna postrojba grada Samobora, pred kojom je u ovoj godini selidba na prostor nekadašnje vojarne, pa i njoj te gužve i te kako mogu otežati obavljanje posla i izlazak na intervencije.

Dok se ovaj ovako aktualizirani problem ponovno ne nađe pred gradskim vijećnicima, koji su napoticaj gradonačelnika Kreše Beljaka, već i sami “snimali” stanje na terenu, apeliramo na vozače da budu strpljivi, da ne voze djecu baš do samog ulaska u školsku zgradu, odnosno do školskog dvorišta ukoliko to nije neophodno, da poštuju svu prometnu signalizaciju i da sami nesavjesnim ponašanjem ne stvaraju gužvu u gužvi jer tako povećavaju i mogućnost da dođe do teških neželjenih posljedica i stradavanja svih sudionika u prometu.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.