Dani Samobora u Zadru

23. veljače 2016.
Komentari isključeni
952 Pregleda

Suradnjom Zagrebačke i Zadarske županije, organiziraju se “Dani Samobora” u Narodnom muzeju Zadar. Tako će Zadrani, od sutra, pa do nedjelje, imati priliku upoznati samoborski kraj kroz zanimljive radionice i vrijednu izložbu. Višednevne radionice izrade kraluša održat će u zadarskoj Galeriji umjetnina magistra znanosti, viša kustosica i etnologinja Lela Ročenović koja već 15 godina u Samoborskom muzeju uspješno takve radionice održava dvaput godišnje, dok će radionicu “Strašne samoborske priče” održati na Etnološkom odjelu u Gradskoj straži, a namijenjena je učenicima nižih i viših razreda osnovne škole.

2 (1024 x 809)

U četvrtak će u zadarskoj Gradskoj loži biti otvorena izložba “Dodir nježnosti: Umjetnice iz fundusa Samoborskog muzeja”. Posjetitelji će imati priliku sve do 1. travnja upoznati se s iznimnim radovima među kojima su najvredniji portreti operne dive Maje Strozzi Pečić, koja je jedno vrijeme živjela u Samoboru te Lavice Matić-Bazala slikarice Naste Rojc. Na izložbi će biti predstavljene i brojne druge umjetnice, ali i djelo djevojke koja je pohađala školu u varaždinskom samostanu sestara uršulinki – djelo koje je u izložbu uvršteno kao podsjetnik na to koliko se promijenila uloga žene u društvu proteklih 150 godina.

3 (1024 x 1356)

Izložbu je Samoborski muzej posvetio svim ženama, njihovoj hrabrosti, snazi, toplini, ljepoti te njihovu radu i stvaranju, bez obzira na to bilo ono umjetničko ili ne.

Ovime se nastavlja i sad već desetljetna suradnja dvaju muzeja, zadarskog Narodnog i Samoborskog, a dva grada povezuju i crkve istoga imena, koje i nije tako često zastupljeno, zadarska sveta Stošija i samoborska sveta Anastazija.

Naslovna fotografija: www.zadar.travel

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.