Ilovac slijedi Trebež!?

16. veljače 2016.
Komentari isključeni
1.127 Pregleda

I dok traje sanacija našeg samoborskog odlagališta otpada Trebež prije njegova konačnog zatvaranja, Društvo inženjera i tehničara grada Samobora i Gradska knjižnica Samobor organizirali su sinoć tribinu na kojoj se moglo čuti kako se problemi zbrinjavanja otpada i njegova utjecaja na podzemne i površinske vode i okoliš rješavaju u ne tako dalekom Karlovcu. U gradu na četiri rijeke nisu u tolikoj mjeri odmaknuli s rješavanjem tog pitanja na svom deponiju Ilovac kao što je slučaj s Trebežom. -Zasigurno je svatko tko je dolazio u Karlovac Starom karlovačkom cestom ili vlakom lako mogao zamijetiti ili osjetiti smrad s tog odlagališta – rekla je nakon pozdravne riječi predsjednika Društva inženjera i tehničara Stjepana Črnjaka, predavačica, viša inspektorica zaštite okoliša, magistra znanosti Jadranka Grbinić.

2 (1024 x 768)

Ilovac – objasnila je – postoji od 1978. godine i slično kao i na Trebežu, tamo se smeće počelo odlagati u bajere, odnosno ciglarske jame ili mlake. Ozbiljnije se o zaštiti područja okruženog šumom, drugim zelenilom i vodotocima, počelo brinuti tek 1992. godine. -Dotad – objasnila je Jadranka Grbinić – nije bilo, ili bar nema pokazatelja da su se u tom pogledu obavljala bilo kakav istražna mjerenja. A nizvodno od Ilovca je – kao i u slučaju Trebeža – vodocrpilište kojim se pitkom vodom opskrbljuje grad Karlovac.

Prvi istražni geomehanički radovi na karlovačkom smetlištu i u njegovu okolišu obavljeni su tako tek 1994. godine kada se pokazalo da najveći negativni utjecaj odlaganje otpada na Ilovcu ima na kvalitetu podzemnih voda, a nešto manje na površinske vode. U to vrijeme u kanal Kupa-Kupa dijelom je preusmjeren i tok potoka Koretinec koji je prolazio samim odlagalištem. Mjerenja su pokazala da je tlo upilo povećanu koncentraciju kloroforma i teških metala, ponajprije cinka.

Sada je u tijeku 4. faza sanacije karlovačkog odlagališta otpada, ali se, za razliku od samoborskog, tamo i dalje deponira više vrsta smeća, miješani komunalni, neopasni, industrijski i iskoristivi otpad. -Grad Karlovac se obvezao da će do kraja 2018. godine završiti sve poslove na realizaciji programa cjelokupne sanacije svog odlagališta otpada Ilovac – rekla je zaključno Jadranka Grbinić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.