Krešo Beljak kandidat za predsjednika HSS-a

10. veljače 2016.
Komentari isključeni
1.046 Pregleda

Samoborski gradonačelnik i potpredsjednik Hrvatske seljačke stranke, Krešo Beljak najavio je u emisiji Veto na Jabuci TV kako će se kandidirati za predsjednika HSS-a protiv aktualnog Branka Hrga.

“HSS Zagrebačke županije na prijedlog župana Stjepana Kožića me je predložio za predsjedničkog kandidata i to jednoglasno. Riječ je o najbrojnijoj organizaciji i odluka je konačna i uz podršku još nekoliko lokalnih organizacija diljem Hrvatske idem po pobjedu”, rekao je Beljak.

Kaže da se za to odlučio na temelju svakodnevnih poziva stranačkih kolega, ali i zbog želje da ponovno rehabilitira HSS koji je danas stranka od 1,5 posto. “Želim da članovi budu ponosni što su članovi HSS-a, a ne da to skrivaju. Svjestan sam percepcije da je HSS danas privjesak HDZ-a i zato sam prihvatio kandidaturu jer želim da HSS bude jaka stranka budući da ima temelje na kojima se može graditi budućnost”, dodao je Beljak.

Najavio je da se vrlo vjerojatno više neće kandidirati za gradonačelnika Samobora ukoliko postane predsjednik HSS-a jer se istodobno s ta dva posla ne može baviti, ali i da će odmah nakon lokalnih izbora dati mandat predsjednika na izglasavanje. U slučaju svoje pobjede i preuzimanja HSS-a, Beljak je najavio da ostaje u Domoljubnoj koaliciji, te da će se držati potpisanog koalicijskog ugovora s HDZ-om.

“HSS nije ni lijevo, niti desno, nego je heterogena stranka. Ona je stranka koju Hrvatska treba. HSS u ovom trenutku ima potpisan sporazum s HDZ-om, i mi ćemo to poštovati. Sjest će se naravno i vidjeti je li taj sporazum potpuno definiran, ali u ovom trenutku je odnos HDZ-a prema HSS-u iznimno korektan jer mi dodatne zastupnike dobivamo samo zahvaljujući dobroj volji HDZ-a i Tomislava Karamarka”, naveo je Beljak, koji u vrhu stranke vidi dalje mjesto i za Branka Hrga.

Tijekom emisije Krešo Beljak snažno je kritizirao i Most, a vladajuću većinu je nazvao iznimno labilnom.
“Situacija u kojoj manji partner ucjenjuje većeg nije dobra. Veći partner mora voditi glavnu riječ, a to je HDZ, svidjelo se to nekome ili ne. Manji partner ne može dolaziti s pričom ‘mi ćemo ucjenjivati, mi ćemo ovo’, jer to će onda puknuti. Nastavi li se Most ovako ponašati ovo neće biti dobro”, rekao je Beljak.

Osudio je i pojavljivanje predsjednika HSP-a dr. Ante Starčević i potpredsjednika Sabora Ivana Tepeša na prosvjedu gdje se uzvikivali ustaški pozdravi.

“Izvikivanje ustaških pozdrava u 2016. je deplasirano. To nije iskazivanje domoljublja. To šteti, pa i HOS, čiji sam član 1991. godine, Tuđman je ukinuo zbog tog pozdrava jer je rekao da nam to šteti. HSS o tome neće u budućnosti šutjeti kao što šuti sada. Antifašizam je nešto što je nas spasilo da na Beiburgu ne bude 4,5 milijuna ljudi. Da se nisu pojavili partizani, o pobjednicima ne bi odlučivao hrvatski narod. Tuđman je bio i antifašit i partizan i temelje ne treba relativizirati, a fašizam treba osuditi”, istaknuo je Krešo Beljak.

Izbori u HSS-u su 19. ožujka.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.