140 tisuća kuna za pomoć starijim osobama na Žumberku i u Pisarovini

9. veljače 2016.
Komentari isključeni
874 Pregleda

Zagrebačka županija nastavlja i u ovoj godini sufinancirati program „Pomoć u kući“ na području općina Žumberak i Pisarovina za što je osigurala 140 tisuća kuna. Svrha programa je poboljšanje kvalitete i uvjeta života starijih i nemoćnih osoba u njihovim domaćinstvima te prevencija institucionalizacije osoba starije životne dobi.

S obzirom da je Ministarstvo socijalne politike i mladih 2014. godine redefiniralo kriterije za stjecanja prava na pomoć u kući, mnogi korisnici ostali su bez prava na usluge temeljem ovog Programa. Zagrebačka županija u suradnji s općinama Žumberak i Pisarovina, drugu godinu za redom, odlučila je nastaviti provoditi program „Pomoć u kući“ te pružiti nadstandard socijalnih usluga.

„Svjesni smo potreba svih skupina našeg društva, a posebno najugroženijih članova. Žumberak i Pisarovina su područja posebne državne skrbi i područja s najvećim brojem staračkih domaćinstava u našoj županiji, a nastavkom ovog projekta želimo pridonijeti kvaliteti života osoba treće životne dobi te im omogućiti da ostanu u svojoj sredini“ – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Program obuhvaća aktivnosti kao što su: nabava i dostava prehrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene i zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba starijih osoba koje žive u staračkim domaćinstvima i osoba kojima je zbog tjelesnog, mentalnog ili intelektualnog oštećenja ili trajnih promjena u zdravstvenom stanju potrebna pomoć druge osobe.

U protekloj godini spomenuti program u općini Žumberak koristilo je 67 korisnika, a u Pisarovini njih 29. Od spomenutih 140 tisuća kuna koje su planirane za 2016. godinu, 90 tisuća kuna je predviđeno za provođenje Programa u Žumberku, a 50 tisuća kuna za Pisarovinu.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.