U Samoboru održan 1. Gospodarski forum o obrtništvu

4. veljače 2016.
Komentari isključeni
1.174 Pregleda

Prvi Gospodarski forum o obrtništvu u Zagrebačkoj županiji održan je danas u restoranu Samoborska klet. Ne čudi da je skup, kojeg su organizirali Zagrebačka županija i Obrtnička komora Zagreb, održan u našem gradu, jer Samobor je s preko 1500 obrtnika vodeći u Zagrebačkoj županiji.

U posljednjih 5 godina broj obrta u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji pao je s 22 743 na 17 892 obrta. Svi koji se bave obrtništvom svjesni su da nešto treba mijenjati kako bi se sadašnji obrti zadržali, a novi otvorili, zato je i održan današnji forum.

Forum je okupio predstavnike Županije na čelu sa župnom Stjepanom Kožićem, predstavnike Obrtničke komore Zagreb te predsjednike svih Udruženja obrtnika koja djeluju na području Županije, kao i gradonačelnike i načelnike s tog područja, a s ciljem da se donesu korisni zaključci u interesu razvoja i zaštite obrtništva.

Kako bi poboljšali poslovnu klimu u Hrvatskoj i kako bi se stvorili uvjeti za bolje poslovanje Hrvatska obrtnička komora uputila je novoj vlasti nekoliko zahtjeva koji su preduvjet da se problemi u dogledno vrijeme riješe. Neki od njih su jačanje pravnog položaja obrtnika, fleksibilno radno zakonodavstvo i zapošljavanje, stabilna porezna politika i financiranje obrta, bolja naplata potraživanja te strukovno obrazovanje.

Na Forumu je naglašeno da je potrebna bolja medijska promidžba obrtništva, da treba rasteretiti i poticati obrtništvo, motivirati mlade za strukovna zanimanja, motivirati obrtnike za prijem naučnika, uskladiti sustav obrazovanja sa potrebama na tržištu rada i slično.

Sudionici foruma zaključili su da će županije i gradovi prema svojim mogućnostima razmotriti koja bi se rasterećenja obrtnika i malih poduzetnika mogla realizirati u interesu jačanja obrtništva i malog poduzetništva.

Plan je da se Gospodarski forum održi i za godinu dana, a nakon šest mjeseci će se napraviti analiza o tome koji su zaključci s današnjeg foruma ostvareni. Više o današnjem Gospodarskom forumu o obrtništvu poslušajte u našoj emisija “Sjetva”, u nedjelju, 7. veljače, od 13:15 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.