Samoborski “matičari” u svojoj Matici

4. veljače 2016.
Komentari isključeni
1.672 Pregleda

Samoborski ogranak Matice Hrvatske predstavio je svoj plodan rad sinoć u sjedištu ove institucije, u Matici hrvatskoj u Zagrebu pred članovima čelništva svoje krovne organizacije, predsjednikom akademikom Stjepanom Damjanovićem i potpredsjednikom Stjepanom Sučićem, drugim “matičarima” i svojim članovima. Bogata aktivnost šest odjela Matice hrvatske Samobor teško je stala u sat i pol programa, pa je uvodno predsjednik Ogranka Gordan Črpić izdvojio samo najvažnije aktivnosti svih odjela u protekloj 2015. godini naglasivši da nakon obnove svoje djelatnosti Matica hrvatska u Samoboru već 25 godina vrlo aktivno sudjeluje u kulturnom životu svog grada. -Dobro smo prihvaćeni, podupire nas gradska vlast, ali se držimo dalje od tekuće politike – naglasio je Črpić dodavši da Ogranak broji 143 člana, od kojih je 68 aktivno i plaća članarinu.

5 (1024 x 768)

Za Prirodoslovni odjel, koji vodi Želimir Štahan, Črpić je rekao da je lani organizirao Okrugli stol o upravljanju vodotocima na području Grada Samobora. Povijesni je odjel pod agilnim vodstvom Sandre Sinković, nastavio s njegovanjem tradicije kićenja majuša, po 25. put priredio Susret na Perkovčevom grobu u suradnji s Maticom Hrvatskom iz Zaprešića i osnovnom školom iz Šenkovca te upriličio kviz znanja za učenike četvrtih razreda samoborskih osnovnih škola o tome koliko poznaju prošlost svoga kraja. Odjel za kazalište i film, koji vodi Zoran Perović, najmlađi je unutar samoborske Matice i tek priprema serijal filmskih projekcija i jednu kazališnu predstavu.

4 (1024 x 768)

Glazbeni odjel pod vodstvom Ivana Mužanića diči se drugom uspjelom Smotrom samoborskih studenata glazbe koja će u ovoj godini doživjeti svoju nadgradnju, a Književni odjel, kojemu je na čelu Ljubica Šego, nizom već ustaljenih književnih susreta poput okupljanja haiku pjesnika u spomen na Darka Plažanina, susretom samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu i redovitim mjesečnim pjesničkim susretima domaćih i gostujućih stihopisaca. Uz taj odjel vezuje se i bogata izdavačka djelatnost, koju je i u prošloj godini obilježilo 6 izdanja, pa je Matica hrvatska Samobor najveći neprofitni nakladnik u Zagrebačkoj županiji sa 120 izdanja u proteklih 25 godina. I Likovni odjel sa svojim voditeljem Željkom Nemecom nadogradio je svoj rad koji se bazira na nekoliko izložbi tijekom godine, ali i na radu dviju likovnih kolonija, jedne, već dugogodišnje, na Žumberku, te druge, koja je još u razvoju, u Starigradu-Paklenici. Odabrana djela s tih kolonija bila su vidljiva i na jučerašnjoj ad-hoc izložbi.

3 (1024 x 768)

Ovaj skup u sjedištu Matice hrvatske iskorišten je i za predstavljanje već promoviranih najnovijih publikacija samoborskog ogranka, ali i njihovih autora. Tako je Ljubica Šego prezentirala stihozbirku Đurđice Runtas “Uzaludan bijeg”, a Željko Nemec pjesničku zbirku Zlate Bujan Kovačević “Erotikon”. Zoran Perović je govorio o “Srakinim spominkima” Ranke Novosel, Zvonimir Jakobović o Zborniku Matice hrvatske Samobor 2012./2013., čiji je urednik Milan Žegarac Peharnik, a Dubravka Težak o audio zbirkama za djecu tajnice Ogranka Lade Lokmer “Patuljci pjesmuljici” i “Radujem se Božiću”.

6 (1024 x 768)

Ocjenjujući rad Matice hrvatske u cjelini i samoborske “matičare” u odnosu na ostale, akademik Stjepan Damjanović je rekao da u Hrvatskoj djeluje 90 ogranaka Matice hrvatske i još 30 izvan Hrvatske. Od ovih u Hrvatskoj trećina je – smatra Damjanović – skromnih dosega, ne samo zbog svojih slabosti, već i zbog reakcija sredine, ali su i kao takvi promotori kulture u svojim malim mjestima. -Samoborski ogranak – tvrdi akademik Damjanović – spada među najbolje u Hrvatskoj, među kojima su, samo primjera radi, i križevački, svetonedeljski, vinkovački. Vaš je ogranak – dodaje predsjednik Matice hrvatske Stjepan Damjanović – odlično iskoristio blizinu Zagreba, ali na poseban način, ne da neprekidno nekoga među svoje redove dovodi iz Zagreba, već da Zagrebu i svojoj vlastitoj sredini prezentira potencijale koje ima. Upravo tako nešto – zaključio je Stjepan Damjanović – Matica i potiče.

8 (1024 x 768)

Govorni program dopunili su u velikoj dvorani Matice hrvatske s 5 glazbenih točaka izvrsni mladi glazbenici, vokalna solistica Viktorija Đurđek i klavirist Božo Letinić.

7 (1024 x 768)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.