Novi porezni propisi računovođama skratili rokove, a povećali papirologiju

4. veljače 2016.
Komentari isključeni
1.187 Pregleda

Sekcija intelektualnih i poslovnih usluga Udruženja obrtnika Samobor raspravljala je sinoć o novim propisima vezanim za računovodstvo obrtnika i samostalnih zanimanja. Suglasili su se oko toga da se novim propisima i do nekoliko puta povećava opseg računovodstvenih poslova te skraćuju rokovi za predaju i obračun dokumentacije obrtnika vezanih na poreznu upravu.

Nakon rasprave jednoglasno je zaključeno da se traži da se posredstvom Hrvatske obrtničke komore proslijede ovi zahtjevi i prijedlozi svima u sustavu obrtništva i poduzetništva, a naročito Ministarstvu financija ne bi li se ponajprije produžio rok za prvi obrazac OPZ-STAT-1 do 31. ožujka s dospijećem statističkog izvješća za prethodnu godinu.

Sekcija smatra da treba produžiti i rok za predaju PDV obrazaca do kraja mjeseca za protekli mjesec te vratiti obrazac PDV-K. Traži se i produženje roka plaćanja poreza na dohodak po poreznoj prijavi obrtnika za 30 dana. Sadašnju odredbu koja govori o roku “isti dan”, smatraju u Sekciji, nemoguće je ispuniti.

Traži se i ukidanje podnošenja JOPPD obrasca za obrtnike obveznike poreza na dohodak jer je taj obrazac za obrtnike dodatni posao za knjigovođe i gomilanje papira. Zaduženje doprinosa trebala bi, kao i dosad, provesti Porezna uprava sustavno putem rješenja na početku godine. Sekcija intelektualnih usluga samoborskog obrtničkog udruženja je i za ukidanje SNU obrasca. Doprinosi se, navode u svom zaključku, zadužuju JOPPD obrascem, a kamate bi Porezna uprava trebala zatvarati sama prema redoslijedu i dospijeću.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.