Izrađene prve replike muške narodne nošnje župe Samobor

2. veljače 2016.
Komentari isključeni
2.159 Pregleda

Jučer, prvog dana veljače, nastavljene su etno radionice Društva svetog Izidora Seljaka koje se održavaju u područnoj školi u Farkaševcu. Već šestu godinu sastaje se 20-ak žena koje su kroz protekle godine izradile vrijedne radove svojim rukama. To su dijelovi narodne nošnje ili ručni radovi koji se mogu koristiti u suvremenom kućanstvu. Njihovi radovi ugrađeni su u prostor planinarskog doma na Cerini ili čest poklon dragim gostima koji su vezani uz udrugu Ekosspiritus. Vrijedne članice čuvarice su baštine i nastoje vjerno raditi rekonstrukcije dijelova narodnih nošnji samoborskog kraja.

2 (1024 x 768)

U protekle dvije godine, najstarije članice, Evica Vlahović i Marica Kolman, naučile su mlađe članice izraditi mušku narodnu nošnju samoborske župe. Bilo je potrebno naučiti raditi pukanice, naučiti sašiti narodnu nošnju, odlučiti se za mustru veza i slično. Malo, pomalo, nastajali su vrijedni radovi, narodne nošnje koje sada oblače članovi Društva za svečane prigode i razna slavlja u župi ili u manifestacijama koje organizira Grad Samobor. Nošnje su rađene po starim vezovima te kao kopija najstarije narodne nošnje koja je u Etnografskoj zbirci udruge Ekosspiritus i obitelji Librić, a vlasništvo je Josipa Librića, nadaleko poznatog muzikanta iz Vrhovčaka, a datira iz 1930. godine.
Jednu takvu nošnju izradila je Vlasta Hržić iz Kladja za svoga muža. Svi radovi izvedeni su njezinim rukama, a lajbek je sašio jedan krojač iz Samobora. Predivna nošnja, naša, samoborska, tako će redovito biti obučena i pokazivana kad Grad slavi svoje svečanosti. A vrijedne ruke članica Društva svetog Izidora Seljaka počele su ovih dana izrađivati neke druge, lijepe i vrijedne primjerke dijelova narodnih nošnji.

3 (1024 x 768)

Radionice vode predsjednica i tajnica Društva Branka Toth i Lidija Momić. Ukoliko se želite pridružiti ovoj skupini žena dobro ste došli. Telefon za kontakt je 099 44 04 173.

Radovan Librić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.