Društvo svetog Izidora seljaka na Noći muzeja

30. siječnja 2016.
Komentari isključeni
1.061 Pregleda

Ove godine članovi i članice Društva svetog Izidora Seljaka uputili su se u Zagreb na Noć muzeja. Prvo su posjetili Posudionicu i radionicu narodnih nošnji gdje su razgledali radove žena koje se bave očuvanjem tradicijskog tekstilnog rukotvorstva u Hrtvatskom seljačkom pjevačkom društvu Sljeme, a poznate su kao skupina pod nazivom “Šestinske švelje”. Uz pokaznu izložbu izrade dijelova narodnih nošnji razgledali su članovi Društva i prostorije gdje se čuvaju narodne nošnje iz različitih dijelova Hrvatske a na kraju i odslušali koncert Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva Sljeme iz Šestina.

2 (1024 x 768)

Slijedila je vožnja muzejskim primjerkom tramvaja iz 1924. godine, a brojni su Zagrepčani bili oduševljeni vidjevši toliki broj naših narodnih nošnji u tramvaju. Prizor ih je vratio u ono doba njihove mladosti kad su Samoborke dolazile na Dolac s punim košarama svojih proizvoda.

3 (1024 x 768)

Posjet Etnografskom muzeju bio je neizbježan, a samoborsku skupinu zamijetila je jedan od kustosica, pa je u radosnom razgovoru dogovoren susret u Samoboru i prezentacija etnografske zbirke koju čuva Društvo svetog Izidora Seljaka.

4 (1024 x 768)

Na kraju posjeta ovoj manifestaciji zastali su na Jelačićevom placu i razgledali vojsku od terakote.

Zamijećeni od brojnih prolaznika, prezentirali smo tako baštinu našeg Samobora na ovoj lijepoj manifestaciji u Zagrebu.

Radovan Librić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.