60 godina rada HGSS-a u Samoboru

30. siječnja 2016.
Komentari isključeni
2.319 Pregleda

Prije točno 60 godina, 1. veljače 1956. osnovana je Stanica gorske službe spašavanja Samobor sa sjedištem u Planinarskom društvu Japetić, prva među teritorijalno ustrojenim ekipama gorskih spašavatelja. Tada je Stanica imala 10 članova na čelu s pročelnikom Viktorom Očićem. Danas HGSS Samobor ima 26 članova, a predvodi ih pročelnik Vatroslav Jakobović. Prije njega, punu 21 godinu, od 1989., pa do 2010. samoborske HGSS-ovce vodio je Vladimir Dado Novak, a dug mandat na čelu Stanice Samobor imao je i Darko Bišćan, od 1972. do 1989. Prije njih pročelnici su još bili Željko Bišćan, Bogdan Cvek i Božo Ružić.

3 (1024 x 768)

Članovi HGSS-a u Samoboru okupili su se danas sa svojim gostima i uzvanicima u samoborskom Hotelu Lavica ne bi li dostojno proslavili ovaj veliki jubilej svog dobrim dijelom samozatajnog, ali društvu i te kako korisnog rada. Hrvatska gorska služba spašavanja dobrovoljna je i neprofitna humanitarna služba javnog karaktera koja pomaže svim gradanima. Specijalizirana je za spašavanje u planinama, stijenama, speleološkim objektima i drugim nepristupačnim mjestima kada pri spašavanju treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti opremu za spašavanje u planinama. Službu čine trenutno najspremniji hrvatski alpinisti, speleolozi te visokogorski planinari i skijaši, koji su posebnom obukom osposobljeni za pružanje prve medicinske pomoći i osposobljeni za sve tehnike gorskog spašavanja, uključujući i spašavanja uz pomoć helikoptera.

2 (1024 x 768)

-Ovo je služba koja ne poznaje nedjeljni obiteljski ručak ili nešto tome slično – rekao je Vatroslav Jakobović pozdravljajući župana Stjepana Kožića, gradonačelnika Krešu Beljaka i pročelnika Hrvatske gorske službe spašavanja Vinka Prizmića.

4 (1024 x 768)

Veteranima ove volonterske službe, Vlasti Kašubi, Stanku Obrenoviću i Tomislavu Đuriću uručena su na ovoj svečanosti posebna priznanja.

10 (1024 x 768)

Akcije traganja i spašavanja osnovna su svrha i zadaća gorske službe spašavanja. HGSS stanica Samobor samostalno pokriva područje zapadnog dijela Zagrebačke županije, napose Samoborsko gorje i Žumberak unutar i izvan granica Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje, a prema potrebi i druga područja u suradnji sa stanicama Karlovac i Zagreb. Obavještajne točke su svi planinarski domovi i kuće u Samoborskom gorju i Žumberku, nadzorne postaje, eko centri i sjedište Javne ustanove Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, policijske postaje i jedinice hitne medicinske pomoći u Samoboru i Jastrebarskom.

11 (1024 x 768)

Tek 2007. godine samoborskoj je stanici dodijeljeno terensko vozilo, prvo nakon 50 godina postojanja. U sastavu stanice djeluje i potražni pas Indy.

12 (1024 x 768)

Članovi stanice uključuju se prema potrebi i u akcije spašavanja na teritoriju cijele Hrvatske te u međunarodne akcije, sudjeluju na državnim i međunarodnim vježbama, specijalističkim obukama te osiguravaju sve organizirane planinarske i sportske događaje na području djelovanja, poput biciklističkih utrka i planinarskih pohoda kakav će biti i sutrašnji na Svetu Geru.

8 (1024 x 768)

Posljednjih nekoliko godina imali su 15-ak spasilačkih akcija, među kojima neke potrage na terenu traju i po više dana poput one za nestalim mladićem sredinom prošle godine. Sudjelovali su i u dostavljanju hrane i lijekova u prometno odsječena sela na Žumberku početkom 2013. i 2015. godine.

7 (1024 x 768)

Zahvalnost ovoj službi u svojim su kratkim obraćanjima iskazali župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak rekavši kako je riječ o ljudima koji su ponos zajednice u kojoj nesebično i srčano djeluju pomažući drugima. Obećali su da će ovu djelatnost poduprijeti prema svim raspoloživim mogućnostima.

5 (1024 x 768)

-Ova samoborska stanica unijela je nove etične principe, kulturu i duh u akcije spašavanja, a prije 60 godina bila je i nov model organiziranja spasilačke službe prema kojem i danas djeluje HGSS – naglasio je pri kraju svečanosti glavni HGSS-ovac Vinko Prizmić.

6 (1024 x 768)

Svečanost je završila dodjelom zahvalnica najzaslužnijim institucijama i službama s kojima surađuje HGSS stanica Samobor.

13 (1024 x 859)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.