Najnovije

Drugo izdanje rječnika koji čuva samoborsku “domaču reč” !

29. siječnja 2016.
Komentari isključeni
1.191 Pregleda

Samoborski kajkavski govor rijetko se može čuti i zato je Milan Žegarac Peharnik, na ideju Jože Prudeusa, odlučio još 2002. godine, napisati Tematski rječnik samoborskog kajkavskog govora. Izdanje isprva nije pobudilo neki interes, ali to se nakon nekog vremena promijenilo i ono je rasprodano. Nakon više od 10 godina sada je izdano i drugo dopunjeno izdanje, a sudeći prema interesu publike na jučerašnjoj promociji u Gradskoj knjižnici Samobor i ono će biti vrlo traženo.

zega foto (757 x 568)

Napisati rječnik mukotrpan je posao uvjerio se autor, jer za obradu stotinu riječi, poštujući sva leksikografska pravila potrebno je mjesec dana. Dvogodišnji trud naposljetku se ispatio, jer rječnik je ušao u obveznu i preporučenu literaturu na fakultetima diljem Hrvatske kao i slavističkim centrima, a čuva ga i Vatikanska knjižnica.

Rječnik broji oko 2000 riječi, sadrži fraze i poslovice te podatke o našem gradu i znamenitim Samoborcima. On nije tek šturo štivo već mali roman o Samoboru, a napisan je da bude poučan i da se očuva samoborska domaća riječ. Milan Žegarac Peharnik zahvalio je na pomoći dr. sc. Alojzu Jembrihu koji ga je upozorio na istraživački rad dr. sc. Antuna Šojata o samoborskom tipu govora, a koji je objavljen u rječniku te jezikoslovcu dr. sc. Miji Lončariću koji mu je puno pomogao oko akcentuacije.

Naklada drugog izdanja je 1500 komada, a nakladnik je Samoborski glasnik. Rječnik je uredio Robert Škiljan koji je istaknuo kako su potrebu za ovim rječnikom prepoznali Grad Samobor i Zagrebačka županija, kao i samoborski poduzetnici, bez čije financijske pomoći ne bi ugledao svjetlo dana. Zahvalio je nazočnom pročelniku Juri Horvatu na razumijevanju i podršci, kao i na odobrenim sredstvima za ovaj projekt. Za izgled rječnika pobrinuo se samoborski Studio Imago.

Nabavite što prije ovo vrijedno djelo ,jer ako sudbina drugog izdanja bude kao i prvog, brzo će nestati!

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.