Predavanje za obrtnike o novostima u oporezivanju

27. siječnja 2016.
Komentari isključeni
1.022 Pregleda

Više od dva sata trajalo je jučer u restoranu Samoborska klet porezno predavanje magistrice Mirjane Mahović Komljenović iz zagrebačkog područnog ureda Porezne uprave, dugogodišnje suradnice Udruženja obrtnika Samobora. Tema seminara u organizaciji obrtničkog udruženja bile su “Posebnosti pri izradi godišnje porezne prijave obrtnika i slobodnih zanimanja za 2015. godinu i izmjene o oporezivanju samostalnih djelatnosti od 1. siječnja ove godine”.

Seminar je bio usmjeren prezentiranju novih pravila i obrazaca koji prema Zakonu o porezu na dohodak i Izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak vrijede od 24. prosinca prošle godine. Predavanje je s pozornošću pratilo 60-ak zainteresiranih obrtnika i poduzetnika te posebno djelatnika računovodstvenih servisa. Kao i uvijek dosad, dobili su podrobne informacije o novim pravilima i u pisanom obliku, a mogli su postavljati i pitanja ne bi li se razjasnile eventualne nejasnoće.

3 (1024 x 768)

Posebne novosti odnose se na obračun amortizacije i novi Obrazac DI, elemente novog obrasca P-PPI koji se odnosi na pregled poslovnih primitka i izdataka, zatim obračun doprinosa po osnovi obavljanja druge djelatnosti također na novom obrascu DOH te na novi rok za plaćanje poreza po godišnjoj poreznoj prijavi i novo utvrđivanje predujma poreza na dohodak od obrta i mogućnost promjene predujma tijekom godine.

Govorilo se i o olakšicama i oslobođenjima koja se mogu koristiti podnošenjem porezne prijave, zatim o programskoj kontroli pri raspodjeli osobnog odbitka, kontroli primitaka uzdržavanih članova, novim osnovicama za 2016. godinu i drugim temama.

Teme ovog seminara bile su zanimljive obrtnicima i poduzetnicima jer su iz prve ruke mogli čuti novosti i obveze u poreznom izvještavanju koje se od njih traži u dolazećem razdoblju. Na seminaru je bilo riječi i o problemima s kojima se, poglavito računovodstveni servisi, susreću tijekom izvršavanja svih obveza prema poreznoj upravi.

4 (1024 x 768)

Mirjana Mahović Komljenović govorila je na seminaru i o godišnjim poreznim prijavama građana, koje po prvi put idu prema posebnom postupku što znači da će Porezna uprava poreznim obveznicima za koje raspolaže relevantnim podacima, a koji nemaju obvezu podnošenja porezne prijave, sama dostavljati privremeno porezno rješenje i to najkasnije do 30. lipnja tekuće za prethodnu godinu.

Prije početka seminara sve okupljene pozdravio je predsjednik Udruženja Marijan Karlović koji je obrtnike i poduzetnike upoznao i s projektom Obrtničke komore Zagreb Zajedničke Nabave – ARETIFEX te pozvao poduzetnike i vlasnike OPG-ova da se priključe Udruženju te koriste povlastice ovog Projekta.

O poreznim izmjenama, a posebno o podnošenju godišnje porezne prijave građana, više ćemo govoriti u našem programu u Epicentru, danas od 17 sati i 30 minuta.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.