Grad Samobor spreman dogovorno riješiti slučaj zemljišta dodijeljenog ministru Crnoji

27. siječnja 2016.
Komentari isključeni
1.410 Pregleda

Afera s adresom ministra hrvatskih branitelja Mije Crnoje traje već treći dan. Prijavljen je, naime, na adresi u Gradni, a stanuje u Podsusedu. Na zemljištu koje mu je, kao hrvatskom ratnom vojnom invalidu, 2010. godine potpisom ugovora ustupio Grad Samobor za izgradnju obiteljske kuće i dalje je samo baraka. Prema tom ugovoru Crnoja je u roku od tri godine, odnosno do 2013., morao izgraditi obiteljsku kuću, makar i u “roh bau” izvedbi, ali to nije učinio.

8 (1024 x 765)

Jučer je ministar branitelja Mijo Crnoja javno pokazao sudsko rješenje iz 2011. godine prema kojem, kako tvrdi, nije prekršio ugovor s Gradom Samoborom. Tim mu je rješenjem, naime, dopuštena uknjižba prava vlasništva na darovano mu zemljište, a istovremeno odbijen prijedlog za upis zabilježbe iz ugovora da ga se u roku od 3 godine od njegova zaključenja obvezuje da izgradi kuću, kao i zabilježbe otuđenja, odnosno prodaje ustupljenog mu zemljišta prije isteka roka od 13 godina. Odbijanje upisa zabilježbe o ograničenjima na raspolaganje zemljištem Zemljišni-knjižni odjel samoborskog Općinskog suda je obrazložio činjenicom da tako nešto nije predviđeno odredbama Zakona o zemljišnim knjigama i drugim pratećim propisima.

7 (1024 x 765)

Tragom svega toga Crnoja danas tvrdi da je vlasnik tog zemljišta 1/1 i dodaje da je u fazi ishođenja dokumentacije za građevinsku dozvolu jer od gradnje kuće nije odustao. U Samoboru je prijavljen od 2003. godine, a na ovoj adresi u Gradni od 2011., odnosno od trenutka kad je zakonski sredio dokumente i uknjižio se kao vlasnik zemljišta da bi lakše mogao ishoditi papire za gradnju.

2 (1024 x 765)

Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak izjavio je da se ono što je Grad Samobor napravio za ministra radi svim braniteljima. Trudimo se pomoći braniteljima, posebno smo osjetljivi na tu populaciju, ali postoje ugovorne obveze koje je gospodin Crnoja potpisao i gdje je jasno navedno u koju mu namjenu Grad daje zemljište. Ovo što je Sud, odnosno njegov Zemljišno-knjižni odjel, odbio upisati tu zabilježbu nema nikakve veze s potpisanim ugovorom – smatra Beljak i kaže da će Grad u slučaju eventualne prodaje zemljišta, odnosno nepoštivanja ugovora, postupiti tako da zaštiti ugovorne obveze. -Zato smo i stavili to ograničenje u ugovor, koju Sud kod uknjižbe vlasništva nije želio upisati, da bismo spriječili malverzacije s gradskim zemljištem i daljnje komplikacije koje bismo mogli imati – razjašnjava Krešo Beljak.

9 (1024 x 765)

-Prema ugovoru Crnoja bi nam morao vratiti zemljište ukoliko doista nema namjeru graditi kuću. Započne li gradnju, spremni smo mu, kao i drugim braniteljima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, izaći u susret oslobađanjem od plaćanja komunalnog doprinosa – kaže Beljak i dodaje: Fleksibilni smo u ovom slučaju jer ne postoje nikakve materijalne, odnosno financijske obaveze gospodina Crnoje prema Gradu Samoboru, koji se trudi pomoći stradalnicima Domovinskog rata pa se nadam povoljnom rješenju situacije. Razgovarao sam s ministrom, pozvao ga u gradsku upravu i vjerujem u to da će se stvar dogovorno riješiti – naglasio je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak ne želeći govoriti o kreditu koji je za izgradnju obiteljske kuće dobio Mijo Crnoja. Krešo Beljak na kraju odlučno tvrdi da prodaja tog zemljišta, njegova prenamjena ili prijenos na treću osobu ne dolazi u obzir te vjeruje da do sudskog raskidanja ugovora neće doći.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.