Letjelica koja kruži oko Marsa snima i “selfie”

26. siječnja 2016.
Komentari isključeni
921 Pregleda

U Gradskoj knjižnici Samobor jučer je gostovao voditelj planetarija s odjela astronautike Tehničkog muzeja u Zagrebu, Ante Radonić. Govorio je o tajnama koje se kriju u Sunčevu sustavu s naglaskom na otkrića na Marsu i Plutonu. Orkrio je kako bi se uskoro moglo potvrditi postojanje 9 planeta Sunčeva sustava koji je iznimno složen. Niz zanimljivih podataka moglo se čuti o dosadašnjim i budućim istraživanjima koje provode NASA i privatne tvrtke, o ledenim planinama na Plutonu visokim i do 5 metara, pješčanim olujama na Marsu, atmosferi Plutona koja je iznimno rijetka, a ima 10 slojeva što je iznenadilo geologe te ostalome što su snimile letjelice lansirane u orbitu tih planeta.

radonic3 (757 x 568)

Predavanje je bilo popraćeno i fotografijama, pa se su mogle vidjeti najbolje snimljene fotografije Marsa na kojem je prosječna temperatura minus 63 stupnja Celzijeva, dok je na Plutonu temperatura 220 stupnjeva ispod nule. Fotografije su snimljene telekopskim kamerama promjera do pola metra, a sve zahvaljujući fascinantnim letjelicama. Primjerice, Letjelica nazvana “Znatiželja” teži 900 kilograma, ima 6 kotača i već 3 godine proučava površinu Marsa. Zanimljivo je i da snima “selfie”, a mana su joj kotači koji su napravljeni od aluminija i uništavaju se od grube stjenovite površine Marsa.

Trenutno oko Marsa leti 7 letjelica koje će pokušati doći do novih podataka. “Puno vremena treba proći da bi podaci stigli , ali i da bi se obradili” istaknuo je Ante Radovnić, koji je nakon predavanja odgovarao i na pitanja posjetitelja.

radonic1

Predavanje je realizirano u suradnji s Društvom inženjera i tehničara grada Samobora, a njihov predsjednik Stjepan Črnjak sve je posjetitelje pozvao u Tehnički muzej na Dane Nikole Tesle, koji počinju večeras od 18 sati u dvorani Muzeja predavanjem akademika Vladimira Paara, a traju do četvrtka. Broj mjesta je ograničen, a besplatne ulaznice podižu se na blagajni Muzeja, od 9 sati. Ulaznice je moguće i unaprijed rezervirati na broj telefona 01/4844-050.

SAŽETAK PREDAVANJA:

Utorak, 26. siječnja 2016, u 18 sati (kino dvorana Muzeja), Vladimir Paar, akademik, TESLIN (NE)POZNATI PRIRODOZNANSTVENI GENIJ

Teslina pouka kakvo bi danas trebalo biti školstvo u funkciji razvoja gospodarstva i društva. Teslina uloga u otkriću elektrona. Tesla i otkriće kozmičkih zraka. Tesla i otkriće lasera. Tesla i nuklearni akceleratori. Tesla i logički sklop u čipu. Tesla i svemirsko oružje.

Srijeda, 27. siječnja 2016, u 17 sati (Demonstracijski kabinet Nikola Tesla), Stanko Popović, akademik, NIKOLA TESLA, ZNANSTVENIK I IZUMITELJ – OTKRIĆE X-ZRAKA i otvorenje natječaja GODIŠNJA NAGRADA NIKOLA TESLA – GENIJ ZA BUDUĆNOST 2016.

Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost, otvorit će ovom prigodom i natječaj za dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost za 2016. godinu.

Četvrtak, 28. siječnja u 18 sati (kino dvorana Muzeja), Zorica Civrić, viša kustosica Muzeja Nauke i tehnike u Beogradu, TESLA I OTKRIĆE RADIJA

Tko je izumio radio? Ovo pitanje je i danas aktualno i za mnoge i dalje otvoreno. Najzastupljenija je dilema, Tesla ili Marconi? Kao izvor koji razrješava dilemu najčešće se navodi presuda Vrhovnog suda SAD iz 1943. u sporu između Marconijeve kompanije za bežičnu telegrafiju SAD I države SAD. Da li presuda i razrješava pitanje prioriteta u otkriću radija, te kakve su posljedice presude?

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.