Vincekovo na Slavagori

22. siječnja 2016.
Komentari isključeni
1.389 Pregleda

Uz Martinje Vincekovo je postalo druga najvažnija svetkovina vinogradara. Slavi se na dan smrti Svetog Vinka.

4 (1024 x 768)

Vinko je živio u 4. stoljeću, u Španjolskoj. Kao mladog kršćanina, biskup Valerije uzima ga za svog govornika. To je bilo vrijeme progona kršćana koji provodi rimski car Dioklecijan. 304. godine uhićen je biskup Valerije, a s njim i Vinko. Vinko je svojim spretnim govorom zbunio optužbu, pa su ga stavili na muke, ne bi li on tako promijenio svoj iskaz, pa da kršćani budu optuženi. Vinko je ustrajao u svojoj vjernosti i umro mučeničkom smrću 22. siječnja 304. godine. Vinkovo je tijelo bačeno divljim zvijerima, ali su ga obranili gavrani. Mučitelji su zatim njegovo tijelo bacili u more, no, valovi su ga izbacili na obalu, pa su ga kršćani dostojno pokopali.

3 (1024 x 768)

S vremenom je Vinka puk počeo štovati kao zaštitnika vinograda, budući da mu ime podsjeća na vino. Ime Vinko inače dolazi od latinskog oblika Vincentius. Latinski vincens znači “pobjednik, onaj koji pobjeđuje”.

5 (1024 x 768)

S pobjedničkom vjerom ovogodišnjem je Vincekovu pristupila i vesela družina samoborske bratovštine iz mirnovečko-rakovičkog kraja, koja štuje ovoga sveca. Njezini su se članovi još jučer okupili na imanju svog predsjednika Željka Kodrića na Slavagori i tamo priredili obred u trsju. Uz kapelana samoborskog Josipa Čuliga i pozvane goste i oni su se pomolili Bogu za plodnu godinu, a potom druženjem uz dobru vinsku kapljicu i fino jelo obnovili neke stare navade.

Fotografije: Franjo Lehpamer

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.