Fašnički tim uskoro preuzima vlast!

22. siječnja 2016.
Komentari isključeni
979 Pregleda

Tjedan dana uoči 190. samoborskog fašnika danas je u restoranu hotela Lavica održana konferencija za medije. Brojne predstavnike medija uvodno je pozdravio Štef Fiškal koji uskoro sa svojim timom princezom svih bedaka “Srakom” te “Princom” i “Sudcem” preuzima vlast u Samoboru. Dobrodošlicu svima u ime Grada zaželio je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec naglasivši da je Samoborski fašnik prepoznatljiv po fašničkim likovima koji će uskor preuzeti vlast. Potom je sve u Slobodnu fašničku republiku od 29. siječnja do 9. veljače pozvao u ime organizatora Turističke zajednice grada Samobora, koordinator ovogodišnjeg Fašnika Marijan Dumić. Istaknuo je kako će proslava Fašnika biti dostojna njegovom 190 -om jubileju, a sva glavna događanja bit će na Trgu kralja Tomislava tj. Trgu fašničkih velikana. Tema fašnika je “190 let fašnik raste i sve je plus 5”, a slogan je “Pokaži novu facu na Srakinu placu”.

190. SAMOBORSKI FAŠNIK OD A DO Ž

Samoborski fašnik jedna je od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj i jedna od najvećih turističkih manifestacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Jubilarni 190. Samoborski fašnik počinje 29. siječnja kada će tradicionalni fašnički likovi Princ Fašnik, Princeza Sraka, Sudec i Fiškal preuzeti ključeve grada i proglasiti Slobodnu fašničku republiku. Veselje pod maskama trajat će sve do 9. veljače. Fašnički zabavno – glazbeni program odvijat će se na 4 lokacije u centru Samobora te na klizalištu u bivšoj vojarni i to u dane vikenda (29. – 31. siječnja i 5. – 7. veljače) te na pokladni utorak (9. veljače). Sve pod temom „190 let fašnik raste i sve je plus 5“ i uz slogan „Pokaži novu facu na Srakinu placu.“


DJEČJI FAŠNIK I SRAKAfest

Najveći broj posjetitelja očekuje se u dvije fašničke subote i nedjelje Dječjeg fašnika (30. i 31. siječnja te 6. i 7. veljače) kada će centrom grada prodefilirati više od 3000 maskiranih polaznika vrtića i škola, uz prigodni glazbeni i zabavni program. Povorke na Trgu fašničkih velikana (Trg kralja Tomislava) kreću već od 10 sati i traju do 13 sati, a posebno veselje kod najmlađih izazvat će glazbeni gosti: Minea u nedjelju 31. siječnja i Kim Verson u nedjelju 7. veljače. Za djecu je pripremljen i program SRAKAfest na Trgu Srakinih mališana (Trg Matice hrvatske) gdje su svake subote i nedjelje od 10 do 17 sati pripremljene Legići radionice Kluba Kockice, a između 12 i 15 sati predstave za djecu Šarenog svijeta na maloj pozornici. Mališane zabava očekuje i u luna parku iza gradskog kina.

SRAKOTRK, METLOBOJ I KRAFLING

Najmlađima je u subotu, 30. siječnja, namijenjen jubilarni 10. Srakotrk, tradicionalna orijentacijska utrka maskiranih mališana. Za njih 300-tinjak od 11 do 13 sati organizatori iz Orijentacijskog kluba Japetić „sakrili“ su kontrolne točke po centru Fašničke republike, a svi koji ih pronađu dobivaju zlatnu medalju i poklone sponzora. Prijave se primaju do srijede, 27. siječnja na e-mail: franjo.budi@zg.t-com.hr. Također, na prostoru bivše vojarne, na ulazu u Samobor, uređeno je besplatno fašničko klizalište, gdje će se u suradnji s KHL Srake u subotu, 6. veljače, od 12 do 14 odigravati Metloboj (hokej s metlama) te od 14 do 15 sati Krafling (curling s demižonima). Prijavnice za ova natjecanja nalaze se na fašničkom webu.

NATJECANJE MJESNIH ODBORA I ETNOcest

Satirični dio fašnika i ove godine na sebe će preuzeti samoborski mjesni odbori. Njih 9 kroz alegorijska kola i nastupe na središnjoj pozornici predstavit će svoje varijacije na povijest Fašnika i aktualna događanja, a najboljima će pripasti i vrijedne novčane nagrade. Prve fašničke nedjelje, 31. siječnja, od 15 sati predstavit će se mjesni odbori Veliki i Mali Lipovec, Podgrađe Podokićko, Domaslovec i Vrbovec, a druge nedjelje, 7. veljače, mjesni odbori Podvrh, Celine, Konščica, Gradna te gradska četvrt Giznik–Anindol. Na ETNOcestu mjesni odbori animirat će posjetitelje tijekom nedjelje od 12 do 19 sati u svojim taborima smještenim na novoj lokaciji, trgu kod pošte. Proglašenje najboljih mjesnih odbora predviđeno je za završni dan Fašnika, u utorak, 9. veljače.

TKO PJEVA ZLO NE MISLI

Na središnjoj fašničkoj pozornici i u velikom šatoru iza kina i ovaj put će nas uveseljavati izvođači sistemom „za svakoga po nešto“. Već prvog dana Fašnika, u petak, 29. siječnja, feštu garantira Jole, a dan poslije Baruni. U nedjelju, 31. siječnja, popodne će na pozornicu stupiti Minea, dok će u večernjem programu zapjevati Picksiebneri. Početak drugog fašničkog vikenda u petak, 5. veljače, začinit će Crvena jabuka, subota je rezervirana za Dječake, a nedjelja poslijepodne, 7. veljače, za Kim Verson. Ovogodišnji Fašnik zaključit će na završnoj fešti u utorak Miroslav Škoro. Tijekom programa nastupit će i mladi glazbenici samoborskog kraja.
Osim na glavnoj pozornici na Trgu fašničkih velikana, glazbeni gosti zabavljat će okupljene i u Fašničkom šatoru, gdje sviraju Daddy cool bend, Bend 4 za 5, Grupa Pirati, Black and White, DJ Škaro, Bend Fiškali, Grupa Vigor, Lotus bend, Begini te Tamburaški sastav Fijakeri.

UGOSTITELJI I SRAKINO GNEZDO

Samoborski ugostitelji također su se pridružili fašničkim spelancijama svojim dodatnim programima, a po potrebi svoja vrata smiju imati otvorena do 4 ujutro tijekom fašničkih petaka, subota i pokladnog utorka, a nedjeljama do 2 ujutro. Ove godine svoje fašničke programe osmislili su: Bistro Kod Mrve (Ul. Ferde Livadića 13), Caffe bar Gradna (Mlinska 3), Caffe bar Orion (Zagrebačka 41), Irish pub Scout club (Ul. Josipa Komparea 5), Hotel Lavica (Ul. Ferde Livadića 5), Krčma Gabreku 1929. (Starogradska 46), Havana bar (Trg kralja Tomislava 3), 2CV pub Fontana (Ul. Ljudevita Šmidhena 25), South Park fast food (Perkovčeva 33), Melin bar (Mlinska 7), Cafe H2O bar (Ul. Andrije Hebranga 41), Fast food Mrkva (Trg kralja Tomislava 13).

VIZUALI

Od velikih fašničkih vrata u Perkovčevoj ulici do detalja po pročeljima zgrada i na mjestima okupljanja maski, ovogodišnje dekoracije će razveseliti sve one koji dođu u Fašničku republiku. Za njih je zaslužna ekipa samoborskih likovnjaka predvođena Nikom Barunom. Oni već godinama marljivo smišljaju nove načine da bi ocrtali našu društveno-političku svakodnevicu, na tragu tradicije koju je u Samoborski fašnik još sredinom 19. stoljeća utkao Josip Kompare.

NAGRADNE IGRE

Iako su u vrijeme Samoborskog fašnika ukinuta sva pravila, jedno je ipak na snazi od 29. siječnja do 9. veljače – maske su obavezne! Dodatni poticaj maskiranju organizatori su ponudili i kroz nagradne igre pa će se svakodnevno na središnjoj pozornici održavati revija i izbor fašničkih maski, i to pojedinačnih i grupnih te subotom u 13:30 i najbolje maskiranih obitelji. Po prvi puta očekuje nas nagradna igra Hrvatske pošte i Samoborskog fašnika „Najrazglednica Dječjeg fašnika“ putem usluge epostcard s cilje stvaranja najbolje razglednice Dječjeg fašnika, a pobjednik će dobiti tablet. Također, po prvi puta pripremljen je i izbor najbolje maskiranog kućnog ljubimca putem Facebook stranice Samoborskog fašnika.
I ove godine revija pojedinačnih i grupnih maski bit će svake večeri u 19:30 sati, a najbolji iz dnevnih izbora naći će se u finalu završnog dana Fašnika. Ocjenjivačka komisija tada će proglasiti najuspjelije ovogodišnje maske kojima će pripasti vrijedne nagrade sponzora. Završne večeri bit će proglašeni i pobjednici natjecanja mjesnih odbora te najuspjelije maske dječjeg programa, a dodjelit će se i Fašničke galge te Srakino gnezdo te nagrade za najbolje uređeni ugostiteljski objekt.

SRAKA I RIČET
Tradicionalni pratitelji Samoborskog fašnika su i satirični listovi Sraka i Ričet. Sraka je prvi put objavljena za Fašnik 1904. godine kao “satirično-ozbiljni-gospodarstveno-trgovačko-literarno-financijsko-politički prvi ilustrirani samoborski dnevnik”. U prepoznatljivom satirično-humorističnom stilu Sraka s povremenim prekidima izlazi sve do današnjih dana, preživljavajući Austrougarsku monarhiju, razne inkarnacije jugoslavenskih država i hrvatske državotvorne oblike. List Ričet također je nastao na fašničkoj tradiciji, u režiji Ogranka Matice hrvatske Samobor, naslanjajući se na ostavštinu Josipa Komparea. Ime lista inspirirano je njegovom antologijom humora “Ričet iz domaće kuhinje 1860-1880”. Oba ova lista bit će tiskana kao poseban prilog fašničkog medijskog pokrovitelja Večernjeg lista.

PARKING I PRIJEVOZ
Za vrijeme Fašnika subotama i nedjeljama parkiranje u Samoboru bit će besplatno. Petkom, 29. siječnja i 5. veljače, naplate parkiranja neće biti nakon 15 sati, baš kao i zadnjeg dana Fašnika u utorak, 9 veljače. Posjetitelji Fašnika besplatno će se moći parkirati i na sljedećim lokacijama: parking OŠ Samobor na Stražniku, kod Sportske dvorane Samobor u Hebrangovoj, na novom Autobusnom kolodvoru, kod starih ZET-ovih garaža, parking u bivšoj vojarni Taborec te kod trgovačkih centara.

OKOLO NAOKOLO
Tijekom Fašnika bit će još nekoliko zanimljivih popratnih programa i događanja. Na Dječjem odjelu samoborske knjižnice u utorak, 2. veljače u 16 sati, organiziran je književni susret s Nives Madunić Barišić, a gost ilustrator bit će Niko Barun. U srijedu, 3. veljače od 18 sati, bit će održan Zamaskirani plesnjak pod knjigama na koji je ulaz slobodan.

Samoborski muzej obilježit će Noć muzeja, 29. siječnja, otvorenjem izložbe Željka Nemeca Maske od 18 sati, bit će tu i Plesna skupina Burka, a od 22 sata nastupa Žonglerska udruga Razbibriga uz gosta iznenađenja.

MK Fugitives organiziraju svoj 14. Fashnik Winter moto party u subotu, 6. veljače, u prosotru bivšeg restorana u Bregani. Ulaz je besplatan ulaz, a organiziran je izbor najbolje maske uz atraktivne nagrade. Svira Puls Rock band.

ZA KRAJ
Naravno, kakav bi to bio kraj teksta da tu ne piše – organizator zadržava pravo izmjene programa. Sve informacije mogu se naći i na www.fasnik.com.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.