“Nikaj na svetu lepšega ni…”

22. siječnja 2016.
Komentari isključeni
1.744 Pregleda

Vinogradari i vinari danas slave svog zaštitnika Svetoga Vinka i time obilježavaju početak nove vinogradarske godine. Na Vincekovo, vinogradari već tradicionalno, prvi put u novoj vinogradarskoj godini pohode vinograde. Stoga su se članovi Samoborske vinarsko-vinogradarske udruge poslijepodne okupili u vinogradu poznatog vinara Marijana Sokolovića na Gizniku.

5 (1024 x 768)

Najprije je domaćin, Marijan Sokolović, na trs objesio Koprivnjakove kobasice vjerujući da će i njegovo grožđe, a kasnije i vino, biti dobro i kvalitetno poput ovih sjajnih mesnih prerađevina. Predsjednik Samoborske vinarsko-vinogradarske udruge Marijan Žganjer zalio je trsove dobrim domaćim vinom, a Božji zagovor na plodnost i dobar urod ovog i drugih samoborskih vinograda zazvao je kapelan samoborski Josip Čulig. Potom se složno zapjevalo “Nikaj na svetu lepšega ni…”

1 (757 x 568)

Marijan Sokolović je posebno pozdravio goste s mora među ovom veselom družinom. Stigli su s Jelse, članovi su tamošnje Općinske organizacije HSS-a i uspostavili su suradnju sa samoborskim stranačkim kolegama. Prvi put su prošle godine bili na Danu grada Samobora, a sada po prvi put i na Vincekovu – rekao nam je njihov predstavnik Jure Gurdulić. Pohvalio je gostoprimstvo Samoboraca, ali i vino članova Samoborske vinarsko-vinogradarske udruge napominjući da se i Jelšani u tom pogledu imaju čime podičiti.

4 (1024 x 768)

Nakon ceremonijala u Sokolovićevom vinogradu, proslava je uz vinsku kapljicu i druženje nastavljena u podrumu udruge, popularnoj Brenti.

6 (1024 x 768)

Posjetimo se da su Vincekovo jučer poslijepodne na imanju Željka Kodrića na Slavagori proslavili i članovi Bratovštine Svetog Vinka iz Samobora.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.