Zašto je ukinuto državno natjecanje u informatici?

21. siječnja 2016.
Komentari isključeni
1.294 Pregleda

Dok ovih dana slušamo o tome koji će biti prvi potezi nove hrvatske Vlade, a mnoge zanima što će se napraviti po pitanju brojnih državnih agencija. Bizaran primjer koji dolazi iz Splita možda je najbolji pokazatelj čemu služe državne agencije i što bi s njima trebalo napraviti.

Kako piše Slobodna Dalmacija, splitski gimnazijalac Antonio Buljan ove godine neće moći braniti titulu državnog prvaka u informatici koju je osvojio sa 100-postotnom točnošću, a inače je državni prvak u matematici i drugi u kemiji. Zašto? Jer je Agencija za odgoj i obrazovanje, koja je inače zadužena za ove manifestacije, to natjecanje ukinula?!!

Da Vas podsjetimo, radi se o istoj onoj Agenciji koja je prošle godine htjela ukinuti Oskar znanja, protiv čega su i Mladi HSLS-a reagirali.

Za Mlade HSLS-a dvojbe nema – živimo u vremenu modernih tehnologija te zbog toga smatramo da je osobito važno uvođenje informatike kao obaveznog predmeta, već od prvog razreda u osnovnim školama. U isto vrijeme žalosti nas činjenica da se hrvatska javnost uvelike pozabavila ćirilicom/glagoljicom (ali ne zbog pisma!!) u školama, a da je ovaj bizaran slučaj prošao u javnosti neopažen.

Mladi HSLS-a oštro prosvjeduju protiv odluke Agencije za odgoj I obrazovnje da se školsko natjecanje u informatici otkaže. Držimo kako država mora osigurati sredstva za ovakve manifestacije jer se na ovaj način potiče konkurencija, jača natjecateljski duh i potiče izvrsnost učenika te da proračunske uštede ne mogu biti razlog otkazivanja natjecanja.

Stoga, apeliraju na Agenciju da hitno izmjeni odluku i da se školsko natjecanje u informatici organizira a istovremeno upućuju zahtjev novoj hrvatskoj Vladi i nadležnom ministarstvu da čim prije uvedu informatiku kao obvezan predmet već od prvog razreda osnovne škole.

toni garac, predsjednik mladih HSLS-a (757 x 805)

Foto: Toni Garac, predsjednik Mladih HSLS-a

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentara

  1. Avatar

    Informatiči nepismen glasač – dobar glasač 🙂