Školarci u Ornitološkom rezervatu Sava-Strmec

21. siječnja 2016.
Komentari isključeni
1.562 Pregleda

Kako od malih nogu može biti usađena ekološka svijest i izgrađen dobar odnos prema prirodi, pokazali su jučer učenici 3. a i 3. b razreda Osnovne škole Sveta Nedelja, koji su u pratnji svojih učiteljica Dubravke Penić Prahin i Petrunjele Krajačić, te vjeroučiteljice Sabrine Pejić, posjetili Posebni ornitološki rezervat Sava-Strmec.

2 (1024 x 576)

Rezervatom od svog osnutka upravlja Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, a zaštićen je od 1971. godine. Rezervat Sava-Strmec nalazi se u neposrednoj blizini glavnog grada Hrvatske, no, unatoč tome, na području od 287 hektara očuvana je autohtona šuma i šikare priobalja rijeke Save, u kojima obitavaju brojne ptičje vrste i druga fauna. U dijelu rezervata očuvan je i prirodni tok Save s meandrima i rukavcima.

3 (1024 x 576)

Na tom području okupljaju se značajne i rijetke vrste ptica kao na primjer: sokol grlaš, kulik slijepčić, prutka pjegavka, čukavica potrk, vodomar ribar, pčelarica žuta, pupavac božjak, plazica vuga, slavuj mali i grmuša pjegava. Naročitu vrijednost ovog područja u europskim razmjerima predstavlja gniježđenje rijetke ptičje vrste – plazice vuge.

4 (1024 x 1820)

Učenike trećih razreda Osnovne škole Sveta Nedelja dočekale su u rezervatu ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Martina Glasnović i magistra geografije Maja Vrančić, koje su osmislile program obilaska i edukacije učenika. Učenici su sa stručnim vodstvom raspravljali o značaju voda i močvarnih staništa. Svoje dojmove i zapažanja bilježili su tijekom cijelog svog boravka ne bi li mogli dovršiti započeti ekološki projekt radnog naziva “10 koraka k educiranju stanovnika Svete Nedelje o prirodnim ljepotama svetonedeljskog kraja”.

6 (1024 x 1820)

Pri kraju edukativnog druženja ravnateljica Javne ustanove Martina Glasnović darovala je svakom učeniku ekološku platnenu vrećicu u kojoj se nalazio dvojezični “Vodič za upoznavanje ptica”. U Vodiču su opisane ptice Zagrebačke županije koje obitavaju u širem području Posebnog ornitološkog rezervata Sava-Strmec.

Petrunjela Krajačić

5 (1024 x 1820)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.