Podnošenje godišnje porezne prijave dijelom odlazi u prošlost!?

20. siječnja 2016.
Komentari isključeni
1.207 Pregleda

Od 1. siječnja 2016. na snagu su stupile izmjene koje se tiču poreza, pa tako dobar dio građana više neće morati podnositi godišnju poreznu prijavu. To znači da za većinu građana porezne prijave odlaze u povijest.

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak utvrđeno je, naime, da će Porezna uprava poreznim obveznicima za koje raspolaže relevantnim podacima, a koji nemaju obvezu podnošenja porezne prijave, sama dostavljati privremeno porezno rješenje i to najkasnije do 30. lipnja tekuće za prethodnu godinu. Porezna uprava će tako na temelju evidencija i podataka kojima raspolaže tim poreznim obveznicima utvrditi godišnji dohodak ostvaren u poreznom razdoblju te razliku poreza i prireza za uplatu.

No, postoje i izuzeća pa se postupak u kojem Porezna uprava sama izdaje rješenja, neće primjenjivati u sljedećim slučajevima: kad porezni obveznik u poreznom razdoblju ostvari dohodak od samostalne djelatnosti i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga, zatim kad Porezna uprava ne raspolaže podacima o ostvarenom dohotku poreznog obveznika u poreznom razdoblju i to samo kada Porezna uprava, u okviru svojeg djelokruga prema posebnim propisima, nije odgovorna za neraspoloživost podataka te kad porezni obveznik nema obvezu podnošenja porezne prijave, a ostvaruje razliku godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za uplatu.

POREZ NA KAPITALNU DOBIT

Istovremeno je na snagu stupio porez na kapitalnu dobit od 12 posto, koji se dosad u Hrvatskoj nije plaćao. No, Vlada je, na sreću, uzela u obzir primjedbe brokerskih kuća i ulagača koji su bili izrazito nezadovoljni prvotno predloženim načinom obračuna poreza, tako da su u posljednji trenutak izmijenjene odredbe zakona, pa će se ovaj porez obračunavati na godišnjoj razini, uz uvažavanje ostvarenih kapitalnih gubitaka. Naime, prema prvoj verziji zakona, ulagačima je bilo propisano da nakon svake pozitivne transakcije vrijednosnim papirima, moraju platiti predujam poreza, dok su se istovremeno gubici potpuno ignorirali. Takav način obračuna – utvrđeno je – potpuno bi uništio tržište kapitala u Hrvatskoj. Zato je naknadnim izmjenama utvrđeno da porezni obveznici, predujam poreza na kapitalnu dobit moraju uplatiti do 31. siječnja tekuće godine za kapitalne dobitke ostvarene u prethodnoj godini, ali umanjene za kapitalne gubitke u istom tom razdoblju.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.