Pet osebujnih ljubavnih priča s urbanim humorom

20. siječnja 2016.
Komentari isključeni
1.432 Pregleda

O ljubavi u svim njezinim oblicima progovorilo je sinoć u dobro ispunjenoj dvorani samoborskog kina četvero glumaca u predstavi “Loptice – jer je ljubav ubojito smiješna”. Predstava je pokazala da ljubav, pogotovo ona nesretna, ne mora biti samo gorčina kako se ponajčešće prikazuje u filmskim i kazališnim ostvarenjima.

3 (1024 x 768)

Loptice predstavljaju pet isprepletenih ljubavnih priča u kojima se preispituju ljubavni odnosi u mnogim realnim i ponekoj nerealnoj situaciji. Često je to provokativno poigravanje prošlim i sadašnjim tabu temama, ponekad i s klišeiziranim detaljima, na trenutke je ta ljubav puna vulgarnosti, a u novoj priči, pak, neizmjerne nježnosti i osjećajnosti. Karikiranje svakodnevice u tim pričama pridonosi komičnosti predstave.

5 (1024 x 768)

“Ljubav je, kako bi Vladimir Anić rekao, osjećaj socijalne privrženosti, duhovna i spolna privlačnost jednog bića prema drugome. A što sad ljubav ima s tim? Može li jedna zagorska Julija šarmirati komesara JNA kako bi joj dopustio da posjeti svog voljenog Romea i mogu li jedna “obična” trudnoća i brdo praksitena stati na put karijeri mlade TV voditeljice? Kakve veze imaju jedan torzo s Pantovčaka, gay avantura i potencijalne zaruke? I kakva sudbina čeka Nju i Njega, koji su svoj put započeli seksom i ustaškim pjesmama, a završili na čaju od mente?” – sve su to detalji ove predstave koju karakterizira osebujan stil i urbani humor u još jednom istraživanju muško-ženskih odnosa.

7 (1024 x 768)

Svih četvero glumaca, Petra Kurtela, Slaven Španović, Dunja Fajdić i Igor Baksa cijelo su vrijeme na sceni, a dok dvoje od njih igraju naslovne uloge u jednoj od priča, drugih dvoje su njihov “background efekata” što daje dodatnu draž cijeloj predstavi. Na kraju, u završnoj priči, nađu se zajedno svih četvero u svojim najupečatljivijim ulogama, čime u ovom zanimljivom omnibusu u produkciji “B Glad produkcije”, daju i pečat odgovoru na pitanje “što je ljubav”.

6 (1024 x 768)

Zahvaljujući Pučkom otvorenom učilištu Samoborci su dobili još jednu sjajnu priliku da prvi u Hrvatskoj pretpremijerno svjedoče novom kazališnom hitu, te da na kraju, na after partyju, upoznaju glumce i privatno se družeći s njima.

9 (1024 x 768)

Bila je to i prigoda za usporedu sa sličnim već odgledanim djelima u ovdašnjoj dvorani, poput predstave “U tom mailu piše…” ili “samoborskih prekida”, odnosno predstave “9 najgorih prekida svih vremena” u izvedbi naših PAX-ovaca, koja je bez razmišljanja uz bok ovim dvjema.

10 (1024 x 734)

Premijera predstave “Loptice – jer je ljubav ubojito smiješna” bit će sutra u 19 sati i 30 minuta u zagrebačkom kazalištu Komedija. Predstavu autorski potpisuje Igor Weidlich, a za režiju i koreografiju zaslužan je Igor Barberić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.