Orkanski jugo na Stražniku ”pokosio” smreke

14. siječnja 2016.
Komentari isključeni
1.645 Pregleda

Nakon pravog zimskog ugođaja i snježnog pokrivača, naglo zatopljenje uz orkanski južni vjetar 11. siječnja 2016. godine podsjetilo nas je na snagu prirode. Posljedice orkanskog juga zabilježene su ne samo u naseljima već i zaštićenim prirodnim područjima. Uz Park-šumu ”Tepec- Palačnik – Stražnik”, primjer na području Samobora je i spomenik parkovne arhitekture Park u Lugu u kojem je vjetar lomio grane te jedno stablo izvalilo na šetnicu.

DSC09755 (757 x 506)

Na području Park šume ”Tepec- Palačnik – Stražnik” prema prvim procjenama Šumarije Samobor stradalo je više od 100 m³ smreke i to gotovo sve na području Stražnika. Upravitelj Šumarije Samobor Krešimir Gjurkin i ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Martina Glasnović obišli su stradalo područje. Ovakva količina vjetroizvala je posljedica izloženosti Stražnika južnom vjetru i starost šume gdje su smreke starije od 100 godina. Također, smreka kao vrsta ima plitki korijen te je sklona, pogotovo u ovakvim uvjetima, izvalama. U tijeku je premjera i doznaka izvaljanih stabala od strane Šumarije Samobor. U roku desetak dana, a nakon obilaska terena kojim upravlja Šumarija Samobor, krenut će se s izvlačenjem izvaljanih stabala i sanitarnom sječom nužnom za sigurnost šetača.

DSC09756 (757 x 506)

Uz sanaciju posljedica orkanskog juga, tijekom 2016. godine Šumarija Samobor i Javna ustanova Zeleni prsten planiraju u Park šumi ”Tepec- Palačnik- Stražnik” na području Stražnika uspostavu dodatnog šumskog reda radi prohodnosti postojećih pješačkih staza te provesti ostale aktivnosti očuvanja i održavanja.

DSC09757 (757 x 506)

Tekst i fotografije: Martina Glasnović

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.