Joga u svakodnevnom životu

13. siječnja 2016.
Komentari isključeni
1.789 Pregleda

Udruga “Joga u svakodnevnom životu” jedna je od najstarijih hrvatskih udruga. Djeluje još od 1984. godine u 17 hrvatskih gradova. -Jedan od ciljeva ove udruge je očuvanje ljudskog zdravlja, fizičkog, mentalnog, društvenog i duhovnog, pa s tih aspekata udruga uglavnom i djeluje primjenjujući u svom radu različite tehnike i metode – rekla je sinoć u Galeriji Prica, na predavanju o jogi u svakodnevnom životu, doktorica znanosti Ksenija Švenda-Radeljak, dugogodišnja instruktorica ovog sustava. Posebno je pritom, najprije teoretski, a potom i praktično, pred 20-ak okupljenih prezentirala pozitivne učinke vježbi opuštanja i to fizičkih vježbi – asane i vježbi disanja – pranayame, koje posebice blagotvorno djeluju kod problema stresa, napetosti, smanjene koncentracije i kroničnog umora. -To su samo dvije od najčešće primjenjivanih tehnika – rekla je Švenda-Radeljak – te pobrojala i druge. Posebno je napomenula da u sustavu joge u svakodnevnom životu postoji 8 stupnjeva od kojih svaki traje minimalno 3 mjeseca.

2 (1024 x 768)

Joga se u Samoboru vježba već 18 godina u prostorijama Dječjeg vrtića u Perkovčevoj ulici i trenutno okuplja polaznice 4. i 1. stupnja. Ljeti se ovaj program, u nešto manjem opsegu, provodi besplatno na Šetalištu dr. Franje Tuđmana tijekom cijelog srpnja i kolovoza. -Ta ljetna besplatna joga je, inače, zastupljena po hrvatskim parkovima i plažama od 2006. godine. Uz to, besplatni sati jogi dostupni su preko Udruge “Joga u svakodnevnom životu” i za neke osjetljivije skupine društva poput adolescenata, azilanata, nezaposlenih, djece, studenata i starijih. Od prošle godine obilježava se i Svjetski dan joge i to 21. lipnja, na ljetni solsticij, kada se ova vještina vježba tijekom najdužeg dana u godini u cijelom svijetu.

3 (1024 x 768)

Bilo je ovo prvo ovogodišnje predavanje u sklopu “Građanskog utorka” u Pučkom otvorenom učilištu Samobor na koje je, kao i svaki put dosad, ulaz bio besplatan.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.