Iz glazbene prašine do zvučnih zvijezda

29. prosinca 2015.
Komentari isključeni
2.057 Pregleda

Tradicionalni Božićno-novogodišnji koncert Tamburaškog društva Ferdo Livadić “Blagdanski zvuci”, održan sinoć u dvorani prepunog samoborskog kina, potvrdio je postojanost ovog božićno-novogodišnjeg programa u izvedbi zlatnih samoborskih tamburaša. Radni naziv koncerta bio je “Zvjezdana prašina”, pa su se izvodile i skladbe koje se duže vrijeme nisu mogle čuti. “Ferdići” su, naime, u svojoj bogatoj arhivi potražili neke stare partiture i po njima uvježbali program, u koji su uklopili i novije skladbe, ponajprije one s ovogodišnjeg osječkog festivala hrvatske tamburaške glazbe na kojemu su ponovno briljirali.

6 (1024 x 685)

9 (1024 x 768)

Započeli su sa sentimentalnim, nježnim i romantičnim, što božićnim, a što ljubavnim ritmovima, pa preko malo “žešćeg” tamburaškog zvuka obogaćenog bubnjevima, klavijaturama, gitarom i marimbom, prešli na tzv. lake zabavne note i, na posljetku, završili u pravom božićno-novogodišnjem štimungu. Program je bio sastavljen vrlo raznoliko, od glazbe s kraja 19. stoljeća poput “Funiculi, funicula”, preko koncertne klasike, pa “Era s onoga svijeta” do Diridonde i potpurija drugih pjesama iz repertoara Novih fosila.

7 (1024 x 768)

4 (1024 x 768)

Iz redova naših proslavljenih tamburaša na čelu s dirigenticom Petrom Vojvodić, u jednom se trenutku izdvojio raspjevani mješoviti kvartet, Valentina Mezdić, Ana Gross, Marko Blašković i Fran Slogar, koji je ostavio svoje tambure ne bi li i zapjevao pred mikrofonima. Pouzdani glasovi Vokalnog ansambla Samoborke i ovaj put su, uz to što su zborski nastupili, uspješno i solirali.

3 (1024 x 768)

11 (1024 x 768)

Na početku je božićnom recitacijom koncert otvorila mlada Lea Novosel, a za njom su se redali članica Samoborki Jelena Potisk, poznata hrvatska sopranistica i kazališna umjetnica Danijela Pintarić, mladi pjevač i saksofonist Roko Vušković te hrvatski bariton, član Zbora HRT-a, Miroslav Živković.

8 (1024 x 768)

5 (1024 x 768)

Solisti-instrumentalisti bili su Marta Faullend Heferer na gitari, Lucija Stanec na glasoviru, Mihael Paar na klarinetu, Janko Adamek na marimbi i Luka Ivir na bubnjevima.

13 (1024 x 768)

Kroz ove očaravajuće “Blagdanske zvuke” publiku i izvođače vodio je Drago Celizić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.