Najnovije
Od dječjeg fašnika preko SURLE do Bunkera (24. veljače 2020. 14:29)
Finale 194. Samoborskog fašnika! (24. veljače 2020. 14:13)
Nove medalje za mlade šahiste (24. veljače 2020. 11:45)
Iz Labina sa 6 medalja (24. veljače 2020. 11:22)
Dvostruko slavlje za Nevu Gojković (24. veljače 2020. 10:21)
Sedam odličja za Sakure (24. veljače 2020. 09:51)
13 sretnih medalja iz Labina (24. veljače 2020. 09:46)
Bronca za Niku Jelen (23. veljače 2020. 22:18)

Trećina svetonedeljskog proračuna za razvojne projekte u 2016. godini

21. prosinca 2015.
Komentari isključeni
848 Pregleda

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Svete Nedelje vijećnici su danas poslijepodne većinom glasova donijeli proračun za iduću godinu u iznosu od 99 milijuna i 307 tisuća kuna. Gradonačelnik Drago Prahin istaknuo je kako je proračun kvalitetan i razvojan budući da je 35 posto sredstava predviđeno za razvojne projekte. Novina je u tome da će Sveta Nedelja za prvorođenče i dalje dodjeljivati dvije tisuće kuna, a za svako sljedeće dijete još po tisuću kuna.

4 (1024 x 768)

Vijećnica SDP-a Romana Semenić tražila je pojašnjenje, a vezano za dodjelu sredstava Udruženju obrtnika Samobora i Svetonedeljskoj udruzi za poduzetnike. Naime za Udruženje obrtnika se zna koliko broji članova i što sve radi dok to nije slučaj s Udrugom poduzetnika, pa se pita kako je moguće da oba udruženja dobiju po 30 tisuća kuna. Pročelnica za financije Biserka Delač je pojasnila da će Udruženje obrtnika ovih dana dobiti novac, dok će Udruga poduzetnika morati prvo opravdati na što će potrošiti novac.

S obzirom da je Sveta Nedelja djelomično financirala gradnju ambulante u Rakitju ima pravo na dio vlasništva, pa je Romanu Semenić zanimalo u kojem udjelu Grad sufinancira rad ambulante. Ovisno o vlasništvu troškovi se dijele na Grad, Hitnu medicinsku pomoć i Zagrebačku županiju – pojasnila je Biserka Delač.

Pojašnjenje vezano za prenesene viškove tražio je vijećnik HNS-a Ivica Vojvodić. Pročelnica Biserka Delač pojasnila je kako je u ovu godinu iz prošle preneseno 12,6 milijuna kuna viška, a planira se da će na kraju ove godine višak prihoda biti 15 milijuna kuna i prenosi se u iduću godinu. Ivicu Vojvodića zanimalo je i čija je ideja da se spomenik palim braniteljima iz Domovinskog rata za što je predviđeno oko 3, 5 milijuna kuna smjesti u park Kipišće. Istaknuo je kako se takvi projekti trebaju realizirati isključivo preko javnog natječaja.

Vijećnik Zdenko Šeketa bio je nezadovoljan što Jagnić Dolu nisu povećana sredstva za održavanje cesta, a posebno kritičan prema raspodjeli sredstva u proračunu bio je vijećnik Dario Zurovec govreći u ime kluba nezavisnkih vijećnika te vijećnika HSLS-a i HNS-a.
Kulturnu strategiju je nazvao sramotnom, strategiju sporta prihvatljivom, a rad svetonedljskog Savjeta mladih za što dobivaju 120 tisuća kuna ocijenio je “užasnim”, jer nemaju nikakav plan rada niti projekte.

Vijećnica Romana Semenić apelirala je da Grad što prije organizira radionicu na kojoj bi se udrugama pojasnilo na koji će način sljedeće godine dobivati sredstva i kako treba pisati projekte te je ponovno zatražila da na Gradsko vijeće dođe i izvješće o radu Dječjeg vrtića.

S obzirom da Grad financira sakralne objekte i župe koje djeluju na području Svete Nedelje Fredy Burić predložio je da se ubuduće u financiranje uključi i župa Srca Isusovog u Rakovom Potoku.

Većih primjedbi na proračun nije bilo, a s tek pokojim suzdržanim glasom prihvaćene su i ostale točke dnevnog reda vezane za proračun a to su programi gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture, kao i njezinog održavanja, program javnih potreba u socijali, Kulturna strategija Grada Svete Nedelje i Program javnih potreba u sportu.

Bez rasprave su prihvaćene odluke da se “Vodoopskrbi i odvodnji” ustupi pravo služnosti kako bi mogli dobiti građevinsku dozvolu za izgradnju vodovoda, da se političkim strankama daju sredstva za rad ovisno o broju vijećnika u Gradskom vijeću te tj. oko 206 tisuća kuna, odnosno za svakog vijećnika po 12 tisuća kuna, a za vijećnice još dodatnih 1.200 kuna.

Prihvaćena je i Analiza stanja u sustavu civilne zaštite grada Svete Nedelje za 2015. godinu, a zamjenik gradonačelnika Ivica Pavlić, najavio je da će se temeljem zakonskih promjena formirati stožer Civilne zaštite koji će preuzeti ulogu dosadašnjeg Stožera za zaštitu i spašavanje.

Na početku sjednice svi su vijećnici dobili prijenosna računala za rad, a na kraju su im gradonačelnik Drago Prahin i predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Vinovrški Pentek zaželjeli sve najbolje u povodu predstojećih blagdana. Suradnja s Gradskim vijećem bila izuzetno kvalitetna sve što je bilo planirano posljednjih godina je i ostvareno te ćemo taj trend nastaviti i sljedeće godine – najavio je na kraju sjednice gradonačelnik Drago Prahin.

3 (1024 x 768)

AKTUALNI SAT

Pitanja tijekom aktualnog sata sjednice bila su su bila raznolika. Izdvajamo neka od njih! Na pitanje Ivice Vojvodića hoće li odvojak Penteki biti uređen u sklopu rekonstrukcije ulice Vojvodići gradonačelnik Prahin je odgovorio da će biti riješeno kroz redovito održavanje prometnica.

Daria Zurovca zanimalo je koliko je do sada povučeno sredstava iz EU fondova. Gradonačelnik Prahin odgovorio je da se radi o iznosu od dvadesetak milijuna kuna.

Vesna Filipović naglasila je da se Grad treba javljati na natječaje Zagrebačke županije za sufinanciranje kapitalnih objekata infrastrukture, kao što je sufinanciranje projekta škole u Strmcu ili Ulice dr. Franje Tuđmana.

Stjepana Bošnjaka zasmetalo je što božićnice dobivaju i umirovljenici s inozemnim mirovinama koje iznose i preko tisuća eura. Gradonačelnik Prahin složio se da to nije pošteno i odgovorio da Grad može dobiti podatke tko sve ima inozemnu mirovinu, ali ne i podatke koliko te mirovine iznose. Zaključio je da je to stvar poštenja onih koji dolaze po božićnicu, a s obzirom na visoke mirovine ne bi trebali.

Romanu Semenić zanimalo je može li Grad pregovarati sa Samoborčekom i Autoturistom da snize cijene javnog prijevoza s obzirom da cijene goriva padaju, pogotovo kad se zna da koncesionari sukladno rastu cijena goriva povisuju cijene karata i pokaza.

Po tom pitanju Grad je nemoćanodgovorio je gradonačelnik Prahin, jer Sveta Nedelja je samo usputna stanica između Samobora i Zagreba, nije krajnje odredište.

Vijećnika Ivicu Matoševića zanimalo je ima li Grad plan ulica koje imaju uporabnu dozvolu, a Ivicu Vojvodića lista državne imovine, gradskih stanova i nerazvrstanih cesta. Gradonačelnik je odgovorio da državnu imovinu evidentira Državni ured zadužen za to te da Grad ima 7 stanova, a što se tiče nerazvrstanih cesta Biserka Delač pojasnila je kako je nabavljen softver za izradu registra nerazvrstanih cesta, što je uvjet za sudjelovanje na natječajima za ruralni razvoj.

Fredy Burić pitao može li se napuštena kuća u Jagnić Dolu, koju je nekada koristio Caritas, dodijeli nekome tko nema gdje stanovati. Biserka Delač rekla je da razmišljaju o tome da od Caritasa unajme taj prostor, no treba vidjeti pod kojim uvjetima te je dodala kako je za sada jedna obitelj zatražila smještaj te da će se razgovori o tome nastaviti.

Stjepan Bošnjak je apleirao na Grad da utječu na Hrvatske ceste kako bi se bolje označile autobusne stanice na ulici dr. Franje Tuđmana, kao i u Strmcu i Orešju s obzirom da su frekventne, a za putnike nesigurne.

Tekst i fotografije: Anja Franić Modrić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.