MUP upozorava – oprezno s pirotehničkim sredstvima

16. prosinca 2015.
Komentari isključeni
1.306 Pregleda

Sve do 8. siječnja iduće godine traje tradicionalna akcija MUP-a “Mir i dobro”. Cilj je spriječiti zlouporabu oružja, streljiva i pirotehničkih sredstava, a kako bi blagdani protekli bez ozljeđivanja i u miru.

Iz policije građane upozoravaju na obvezu pravilne uporabe i propisan način prometa pirotehničkih sredstava za zabavu sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, koji, propisuje da se pirotehnička sredstva I. razreda ( pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama male petarde i drugi slični proizvodi) mogu prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine ali samo osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1  mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi, dok pirotehnička sredstva III. razreda čine: rakete, fontane, vatromete kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi,  a njihova uporaba zabranjena je u zatvorenim prostorima i mjestima gdje se okuplja puno ljudi i to u vremenu od 2. siječnja do 26. prosinca.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.