Ansambl „Projekt Lazarus“ izveo jedinstveno djelo Damjana Nembrija

16. prosinca 2015.
Komentari isključeni
1.527 Pregleda

U nedjelju, 13.prosinca. 2015. godine, u crkvi Bl. Alojzija Stepinca /Bestovje-Novaki-Rakitje/, održan je Adventski koncert pod nazivom „Brevis et facilis psalmorum“, na kojemu je nastupio ansambl „Projekt Lazarus“ u sastavu: Tanja Ruždjak i Tanja Rupnik (soprani); Martina Menegoni i Nikolina Virgej Pintar (mezzosoprani); Siniša Galović, Ivan Martinčić i Goran Zorić (tenori); Matija Meić, Martin Feller i Robert Palić (basovi); Darijan Ivezić (umjetnički voditelj i dirigent) i Martina Mičija Palić (umjetnički suradnik i producent).

Umjetnici su prezentirali rijetko izvođeno djelo talijansko-hrvatskog skladatelja Damjana Nembrija (1584.-1648.), rođenog Hvaranina, školovanog u Veneciji u samostanu San Giorgio Maggiore. Zbirku psalama „Brevis et facilis psalmorum“, izvedenu na koncertu, objavio je u Veneciji Bartolomeo Magni 1641. godine.Zvukovna izričajnost navedenog djela usredotočena je na efektne izmjene solističkih i tutti grupacija, a harmonijski su sklopovi u stilu venecijanske glazbe drugog i trećeg desetljeća 17.stoljeća.

Publika je, okupljena u velikom broju, dugotrajnim aplauzom nagradila „tehniku i lakoću izvedbe, iscizeliranost i kompaktnost, balans i boju svih dionica“, kako je primjetio jedan od posjetitelja koncerta.

Ovim je koncertom svečano obilježena 120. obljetnica rođenja Dragana Plamenca, utemeljitelja suvremene hrvatske muzikologije, čije su posljednje otkriće i studija bili upravo Večernji psalmi Damjana Nembrija.

Hrvatski glazbeni centar uz pokroviteljstvo Grada Svete Nedelje i Zagrebačke županije, nastavio je svoju misiju revitalizacije hrvatske glazbene baštine podarivši publici jedinstven glazbeni događaj.

Robert Palić

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.