“Svjetlo za Jakova”

14. prosinca 2015.
Komentari isključeni
1.933 Pregleda

Paljenjem svijeće u 9 sati i 6 minuta i minutom šutnje, u Centru za socijalnu skrb Samobora i u drugim centrima diljem Hrvatske, njegovi su zaposlenici jutros odali počast svom pokojnom kolegi i pridružili se akciji “Svjetlo za Jakova” u organizaciji Hrvatske komore socijalnih radnika. Riječ je o socijalnom radniku Jakovu Kudriću iz Splita kojeg je na njegovom radnom mjestu usmrtio višegodišnji korisnik Centra na današnji dan 2000. godine.

Tog dana je tada 38-godišnji Vlado Vilušić kuhinjskim nožem veličine 15 cm jednim ubodom u prsa pogodio 57-godišnjeg Jakova Kudrića, koji je na putu do bolnice preminuo. Ubojica je mjesecima prijetio djelatnicima Centra, nezadovoljan novcem koji dobiva na ime socijalne pomoći, tražio je nemoguće stvari, nije mu bila dovoljna ni participacija u plaćanju podstanarstva, odbijao je prehranu u Pučkoj kuhinji i smještaj u Željezničkom prenoćištu na Brdima. Na kraju je svoje prijetnje, na žalost, ostvario.

jakov (1024 x 1810)

Hrvatska komora socijalnih radnika pokrenula je ovu akciju u namjeri da kroz spomen na pokojnog kolegu ukažu na uvjete rada i nezaštićenost socijalnih radnika na radnom mjestu te na nepovoljan položaj socijalnih radnika u društvu. Djelatnici Centra za socijalnu skrb Split, uz nazočnost ministrice Milanke Opačić, posjetili su grob pokojnika i otkrili spomen ploču. Održan je i okrugli stol na temu “Sigurnost djelatnika socijalne skrbi na poslu i u svezi s poslom”.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.