Lucija Šember – nova vinska kraljica Zagrebačke županije, Lucija Fabek druga pratilja

11. prosinca 2015.
Komentari isključeni
2.465 Pregleda

Lucija Šember iz Jastrebarskoga, studentica druge godine Ekonomskog fakulteta, nova je Vinska kraljica Zagrebačke županije za 2016. godinu. Svečanost krunidbe, popraćena promocijom mladoga vina Purtugizec Plešivica, županijske robne marke, upriličena je sinoć u Vrbovcu.

Dvadesetogodišnja Lucija dolazi iz poznate vinogradarske obitelji koja se proizvodnjom vina bavi više od 150 godina, u zadnje vrijeme sve više proizvodnjom pjenušaca i narančastih vina. -Nakon fakulteta koji je bio moj prvi cilj, postati vinskom kraljicom za mene je ispunjenje dječjega sna. Želim zahvaliti roditeljima i obitelji koji su mi udahnuli ljubav i vjeru u vino, te me naučili da vino i nije samo rad već i poneki užitak baš poput ovoga večeras. S ponosom ću nositi krunu vinske kraljice sljedećih godinu dana i s velikom odgovornošću obavljati zadane dužnosti, a to je prije svega predstavljati i promovirati vina i vinare Zagrebačke županije. Ustrajat ću u tome da sve više ljudi uvidi posebnost vina i uživa u njemu kao i mi večeras – u svom je nastupnom govoru rekla Lucija Šember.

Lentu je novoizabranoj kraljici stavio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, a krunu je predala dosadašnja vinska kraljica Helena Čegec.

4 (1024 x 683)

-Izbor vinske kraljice simbol je i znak da smo vinogradarsko-vinarska županija. Hvala dosadašnjoj kraljici koja je uspješno promovirala enološka bogatstva Zagrebačke županije – rekao je župan, poručivši okupljenim vinarima da će Županija i dalje biti uz njih. -Posebno sam ponosan na Plešivičku, Zelinsku i Samoborsku vinsku cestu. Ljepotom i bogatom gastro-enološkom ponudom osvojile su mnoga srca domaćih i stranih posjetitelja, a Zagrebačku županiju trajno upisale na listu vodećih hrvatskih županija po kvaliteti vina. Naravno, nećemo na tome stati. Pred nama je veliko europsko tržište kojem i te kako imamo što za ponuditi – zaključio je Kožić.

3 (1024 x 1536)

Lucija Šember 14. je u nizu vinska kraljica županije. Za njezinu prvu pratilju proglašena je Valentina Trcak iz Svetog Ivana Zeline, studentica Agronomskog fakulteta, dok je druga pratilja Lucija Fabek iz Samobora, studentica Ekonomskog fakulteta. Deveteročlani ocjenjivački sud izabrao je Vinsku kraljicu nakon pismenog, usmenog i praktičnog testiranja. Ovogodišnji izbor održan je na gospodarstvu obitelji Velikanović, na Plešivičkoj vinskoj cesti.

Vinska kraljica može postati djevojka između 18 i 28 godina, koja je državljanka Republike Hrvatske s prebivalištem na području Zagrebačke županije. Njezina dužnost tijekom sljedeće godine bit će promoviranje županijskih vina, vinogradarstva i vinorodne regije Zagrebačke županije.

Inače, Zagrebačka županija, prva je županija u Hrvatskoj koja je započela s projektom “Vinska kraljica” još 2002. godine. Dosad su za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije izabrane Nataša Puhelek, Žana Šterc, Ivana Puhelek i Helena Čegec iz Svetog Ivana Zeline, Irena Majcenović, Ivana Jambrović, Gabrijela Vrbetić i Iva Braje iz Jastrebarskog, Ivana Rendulić iz Zagreba, Sandra Jerković iz Ivanić-Grada, Kristina Vugrin iz Samobora te Jelena Rožić iz Vrbovca.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.