Božićni izlog s duhovnom dimenzijom

8. prosinca 2015.
Komentari isključeni
1.002 Pregleda

U prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije, tradicionalno, i ove je godine otvorena Božićna izložba. Izložbu je danas otvorio župan Stjepan Kožić koji se osvrnuo na važnost nematerijalne kulturne baštine i božićnu tradiciju ovih prostora. -Ova izložba ima jednu duhovnu dimenziju i podsjeća nas kako se Božić mora dogoditi u nama, a ne u poklonima i materijalnim stvarima – rekao je Kožić. Također, naglasio je kako se Zagrebačka županija profilirala kao turistička destinacija. -Ponuda adventskih događanja našeg zelenog prstena bogatija je nego ikad – istaknuo je župan.

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić osvrnula se na postignuća tijekom godine, od kojih je istaknula nagradu Udruge hrvatskih putničkih agencija za preporučenu destinaciju godine 2014./2015., donošenje Strategije razvoja turizma na području Zagrebačke županije do 2020. godine te projekte poput Digitalnog internetskog prikaza Zagrebačke županije. Također, istaknula je kako se broj dolazaka posjetitelja povećao za 16 posto, a broj noćenja za 13 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Viša kustosica Etnografskog muzeja iz Zagreba Željka Jelavić govorila je o božićnim običajima i kulturnoj nematerijalnoj baštini Hrvatske. -U današnje se vrijeme gubi tradicionalna, praiskonska veza s Božićem koji simbolizira blagdan svjetla. Božić je obiteljski blagdan okupljanja oko zajedničkog stola – rekla je Jelavić.

Inače, izlog prostora županijske turističke zajednice krase jaslice koje je izradila časna sestra Ljiljana Grgić iz Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor iz Lužnice pokraj Zaprešića. Božićno drvce krase licitari Svjećarsko-medičarskog obrta Saraga iz Velike Gorice, a prostor upotpunjuju slike vezenih detalja s narodne nošnje iz Posavine.

Izložba je otvorena do 6. siječnja 2016. godine, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

(www.zagrebacka-zupanija.hr)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.