Najnovije
Uoči prvenstva kup utakmice (22. kolovoza 2019. 18:03)
Akcija nadzora vozača na dva kotača (22. kolovoza 2019. 15:48)
Preko 3 milijuna kuna za programe u kulturi (21. kolovoza 2019. 14:04)
Asfaltiran lijevi odvojak Okićke (21. kolovoza 2019. 13:44)
Gorjela prizemnica u Galgovu! (21. kolovoza 2019. 13:41)
Granice inspirirale umjetnike (20. kolovoza 2019. 23:11)
Sava trijumfirala na svom turniru (20. kolovoza 2019. 15:29)

Brojni Makedonaci odali počast Koči Racinu

30. studenoga 2015.
Komentari isključeni
1.063 Pregleda

U organizaciji Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj i MKD Ohridski biser Zagreb u Samoboru je 28. studenog obiježen još jedan Racinov dan. Ispred biste slavnog makedonkog pisca Koče Racina u parku kod Samoborskog muzeja i ove su se godine okupili brojni Makedonci, a vijence su položili uvaženi članovi makedonske delegacije predvođeni veleposlanicom Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj Danielom Karagjozoskom te u ime Grada Samobora potpredsjednica Gradskog vijeća Maja Gračanin.

racinov 2

Potom je u Samoborskom muzeju održan prigodan program posvećen Koči Racinu. U ime domaćina sve je pozdravio ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić, a potom su se prisutnima obratili predsjednik Zajednice Makedonaca u RH, Angel Mitrevski te njena ekselencija makedonska veleposlanica u Hrvatskoj Daniela Karagjozoska. U svom se govoru osvrnula na značaj djela i lika Koče Racina istaknuvši kako mu treba odati veliku hvalu za neizmjeran doprinos makedonskoj kulturi i sve ono što je ostavio budućim naraštajima. Također je govorila o vezi Hrvatske i Makedonije, naglasivši kako Makedonija ima veliku podršku Hrvatske u svim segmentina suradnje , posebice u pregovorima oko ulaska Makedonije u EU i NATO.

tocinovski

Referat o životu i djelu Koči Racinu, utemeljitelju moderne makedonske poezije održao je pjesnik i književnik, romanopisac, esejist i prevoditelj, te povjesničar književnosti, profesor Vacil Tocinovski koji je potom predstavio i svoju knjigu “Lov na Jelene” u kojoj govori o književnim vezama Makedonije i Hrvatske kroz povijest.

Druženje je upotpunjeno stihova Koče Racina, koje su recitirali Igor Krajčev i Elizabeta Petrovska, a potom nastavljeno uz prigodan domjenak. Ovaj susret još je jedan dokaz čvrste veze Samobora i Velesa rodnog grada Koče Racina, koja se njeguje već dugi niz godina.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.