Najnovije

Barbarinje u Rudama

30. studenoga 2015.
Komentari isključeni
1.590 Pregleda

Potkraj ovog tjedna proslavlja se blagdan svete Barbare, zaštitnice rudara i župe u Rudama. Nakon otvaranja Rudnika svete Barbare u Rudama za posjetitelje, sredinom 2012. godine, Barbarinje posebno svečano obilježavaju Bergmani, članovi KUD-a Oštrc, čije je djelovanje usmjereno prema očuvanju rudarske baštine u njihovom mjestu. Bergmani će tako u petak, 4. prosinca, u 18 sati sudjelovati na večernjoj misi za sve pokojne rudare nakon koje se u procesiji ide do rudnika. Na čelu procesije uvijek se nalazi željezni križ s upisanim riječima molitve “Oče naš” na njemačkom jeziku.

3 (1024 x 576)

Ispred Rudnika Bergmani izvode rudarske plesove. Plesovi se izvode jedanput godišnje, u svečanim rudarskim odijelima, uz zvuk udaranja čekića po nakovnju ili bubnju te uz korištenje tradicionalnoga rudarskog pomagala – obručnjaka.

Posebnost ovogodišnjeg Barbarinja bit će postavljanje kipa svete Barbare u rudnik. Kip je dar prijatelja KUD-a Oštrc iz Poljske, poljskih umjetnika Andrzeja Czyczyla i Jerzyja Piechnika. Uz domaći KUD, u programu sudjeluju kuburaši Gromovnika iz Bestovja, zatim Vinagorska kubura i Društvo kuburaša bana Josipa Jelačića iz Zaprešića.

4 (1024 x 768)

Na blagdan svete Barbare Rudnik je otvoren od 10 do 20 sati, cijena je ulaznice 15 kuna, a potom se simbolično zatvara za posjetitelje, sve do prvog dana proljeća.

No, program proslave Barbarinja u Rudama počinje već sutra, 1. prosinca, trodnevnom crkvenom pripravom za svetkovinu. Sutrašnju misu od 18 sati služit će domaći župnik Darko Banfić, a pola sata prije mise obred klanjanja predvodi Marijina legija iz Ruda.

U srijedu se od 17.30 moli krunica, a zatim slijedi bogoslužje čiji je predvoditelj velečasni Krešimir Žinić, inače poznat kao izbornik svećeničke nogometne reprezentacije. Zato će nakon te mise uslijediti nogometno nadmetanje ekipa Grada Samobora i reprezentacije svećenika te ogled rukometašica iz Ruda i Samobora. Početak sportskog programa u Sportskoj dvorani Rude je u srijedu u 18 sati i 30 minuta.

Četvrtak uoči same svetkovine počinje ponovno s krunicom te misom od 18 sati koju će služiti samoborski kapelan Josip Čulig. Tijekom misnog slavlja pjevanje će voditi mladi kantautor duhovnih pjesama Antonio Tkalec iz Varaždina, a nakon euharistije koncert će održati zbor mladih iz Ruda.

2 (1024 x 768)

Na samu svetkovinu, u petak, 4. prosinca, zornica je u 6 sati, a svečana misa u 11 sati. Slavit će je velečasni Josip Vidović iz Jalžabeta, a pola sata prije mise bit će i procesija od župnog dvora do crkve. Večernje bogoslužje od 18 sati toga dana predvodi domaći sin iz susjednog Braslovja, prečasni Josip Kuhtić, rektor Zagrebačke katedrale.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.