20 godina DITS-a

29. studenoga 2015.
Komentari isključeni
1.486 Pregleda

Zanimljivom video prezentacijom, članovi Društva inženjera i tehničara grada Samobora obilježili su u petak u dvorani samoborskih srednjih škola 20 godina svog postojanog djelovanja u našem gradu. U njoj je slikom i tekstom bio sažet sav dosadašnji rad ove strukovne udruge na dobrobit grada i njegovih građana.

6 (1024 x 768)

Najvažniji projekti Društva inženjera i tehničara u tom razdoblju bili su Kameni stup u Gabrovici iz 2002. godine, Vidikovac na Tepcu, na mjestu nekadašnje piramide, iz 2007., Meteo stup na Trgu Matice hrvatske u Samoboru iz 2009. godine i ove godine instalirani vertikalni i horizontalni Sunčani sat na Šetalištu vuz Gradnu. Ukupna vrijednost tih projekata, predanih na upravljanje Gradu Samoboru, premašuje milijun kuna. Uz to, Društvo je kontinuirano bilo aktivno u raznim inicijativama poput one za osnivanje Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje, izdavanja stručnih knjiga i brošura, te stručnih radova, predavanja i radionica. Na svom početku, 1995. godine brojalo je 200-tinjak članova, danas ih ima oko 150, od čega ih je 45 aktivno. Unutar Društva uspješno djeluje i astronomska sekcija.

2 (1024 x 768)

Sadašnji predsjednik ove neprofitabilne inženjerske i tehničarske organizacije, Stjepan Črnjak, istaknuo je da je i blizina Zagreba u kojemu je niz tehničkih visokoškolskih ustanova i obrazovnih institucija, održala ovo Društvo koje je stalno u svoje redove kooptiralo nove članove. Zahvalio je svim dosadašnjim predsjednicima i tajnicima ove udruge, a posebno njihovim i danas aktivnim veteranima Ivanu Medvedoviću i Jovanu Šućuroviću. Bivši tajnik Društva Šućurović apelirao je na sve, a posebno na gradsku upravu da očuva od sve češćeg uništenja, objekte koje je na dobrobit građana postavilo Društvo inženjera i tehničara. Ono je za 15. godišnjicu svog rada izdalo i prigodnu monografiju, koja će se, kao i druge aktivnosti Društva poduzete nakon njezina izdanja, uskoro naći i u digitalnom obliku – rekao je sadašnji tajnik udruge Robert Obraz.

3 (1024 x 768)

Gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat čestitao je vodstvu Društva na izvrsnoj prezentaciji rada i svem dosadašnjem doprinosu Gradu Samoboru. Isto je pri kraju ove svečane sjednice učinio i predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić podsjetivši da je i osnivačka skupština DITS-a održana na istom mjestu, u dvorani tada Obrtničke škole.

4 (1024 x 768)

Sjednica je završila podjelom zahvalnih priznanja sponzorima, donatorima i drugim podupirateljima rada Društva inženjera i tehničara.

5 (1024 x 768)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.