Turli tava i baklava privukle brojne posjetitelje

28. studenoga 2015.
Komentari isključeni
1.599 Pregleda

U sklopu Makedonskog tjedna u Samoboru još jedna ugodna večer, ovoga puta uz priču o makedonskim jelima, njihovu degustaciju i pjesmu, upriličena je sinoć u dupkom punoj Gradskoj knjižnici Samobor.

IMG_7993 (757 x 505)

Zbirku tradicionalnih makedonskih jela „Mirisi i okusi Makedonije“ predstavila je autorica Lena Đapić. „Prehranu Makedonaca uvjetovalo je sunce pa u našoj kuhinji prevladava povrće. Makedonija ima najviše pašnjaka u Europi pa od mesa najviše jedemo janjetinu kao i prerađevine od ovčjeg mlijeka, sireve i kiselo mlijeko, a neizostavan dio naše kuhinje je i paprika i to pečena koju pripremamo na više načina“ – rekla je Lena Đapić pojasnivši razliku između ajvara i pindžura. Istaknula je i kako gotovo svako jelo koje pripremaju sadrži nekoliko vrsta povrća.

IMG_8007 (757 x 1135)

Sastavni dio makedonske kuhinje su složenci od raznog povrća, musake, različite vrste sarmica, šarene tave s rižom, turli tava s tri vrste mesa i sedam vrsta povrća te gravče tavče. Poznate su i makedonske salate kao što je šopska i salata od pečene paprike. Juhe kisele s limunom, a što se tiče slastica rade baklave, carske gurabije i brojne druge slatke delicije“ .

U predstavljenoj zbirci makedonskih jela, čija izdanja prvog i drugog dijela su gotovo rasprodana, mogu se naći i recepti za pite kao što su banica i zelnik.

IMG_7969 (757 x 505)

Izlaganje Lene Đapić dopunila je predsjednica Hrvatsko – makedonskog društva Judita Rey Hudeček dodavši kako Makedonci pripremaju puno jela s rižom te puno slatkoga od raznih vrsta voća. Također puno jela peku u pećnici. Naglasila je i kako je Makedonija poznata po svojim vrhunskim vinima, našalivši se da nije slučajno Kočo Racin zbirku „Beli mugri“ štampao u Samoboru, jer Samoborci piju vino z lonci.

IMG_8002 (757 x 505)

Sinoćnje druženje pjesmom su upotpunile članice vokalnog etno ansambla Ezerki koje iza sebe imaju 5 izdanih CD albuma, a pohvaliti se mogu suradnjom s Massimom, Radojkom Šverko, Zoranom Predinom i brojnim drugim pjevačima. Pjesmama su oduševile sve prisutne, a među gostima je bio i gradonačelnik prijateljskog nam grada Velesa, Slavco Chadiev i ostali predstavnici makedonske delegacije.

Nakon nastupa Ezerki uslijedila je degustacija tarle tave, ajvara, baklave i ostalih makedonskih delicija koje su vrlo brzo nestale što govori koliko su ukusne.

Makedonski tjedan u Samoboru danas završava. U 14 sati kod Samoborskog muzeja bit će godišnje okupljanje Makedonaca na tradicionalnom Racinovom danu, a potom od 18 sati u samoborskoj gimnaziji održat će se kulturna manifestacija “Dan Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj“ tijekom koje će nastupiti brojna makedonska kulturna društava koja djeluju u Hrvatskoj.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.