“Lijepa riječ i željezna vrata otvara”

27. studenoga 2015.
Komentari isključeni
1.116 Pregleda

Jučerašnji dan Makedonskog tjedna u Samoboru obilježila je Književna večer u Gradskoj knjižnici. O makedonskoj književnosti govorio je ravnatelj knjižnice u Velesu Igor Krajčev, a knjigu Elizabete Petrovske “Lijepa riječ i željezna vrata otvara” predstavio je sveučilišni profesor Vasil Tocinovski. Pohvalivši autoricu, koja kao Kočo Racin ne piše na standardnom makedonskom književnom jeziku, već na narodnom, doktor Tocinovski je, uzimajući u obzir njezin istraživački rad, rekao da svatko može biti autor, ali ne i znalac poput Elizabete Petrovske.

Program su zajednički priredili Makedonsko kulturno društvo Ohridski biser i Zajednica Makedonaca u Hrvatskoj u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor, Gradom Samoborom i Zagrebačkom županijom.

Programi Makedonskog tjedna u Knjižnici završavaju danas, od 18 sati i 30 minuta, pričom o makedonskoj kuhinji nazvanoim “Lijepe stvari u malim pakiranjima”. U glazbenom ovog programa gostuje makedonski vokalni ansambl Ezerki.

Središnji dio Tjedna makedonske kulture u našem gradu bit će tradicionalno godišnje okupljanje Makedonaca na Racionovim danima, sutra u 14 sati u Samoborskom muzeju. Tom će prigodom, u 15 sati, biti predstavljena knjiga “Lov na jelene” profesora doktora Vasila Tocinovskog.

Završni dio cjelotjednog programa bit će kulturna manifestacija “Dan Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj”, koju će sutra od 18 sati u samoborskoj gimnaziji obilježiti nastup makedonskih kulturnih društava koja djeluju u Hrvatskoj.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.