Makedonski film – nepravedno zapostavljen

26. studenoga 2015.
Komentari isključeni
915 Pregleda

Jučerašnji program Makedonskog tjedna u Samoboru bio je posvećen filmu. U Odjelu za odrasle Gradske knjižnice prikazan je odličan dvosatni film “Ciganska magija” redatelja Stoleta Popova. Kratko uvodno predavanje o makedonskom filmu održao je profesor medijske i filmske kulture Krešimir Mikić. Mikić je mnogim Samoborcima poznat kao jedan od osnivača Filmske autorske grupe Enthusia Planck u Samobolru, filmski je kritičar, snimatelj, redatelj, pisac i teoretičar, ali na prvom mjestu filmofil.

S obzirom na duljinu trajanja prikazanog filma, svoje je predavanje sveo na kratke crte, a povezao je makedonsku kinematografiju i sa Samoborom. -Za makedonski je film, ali i za početak filmskog stvaralaštva na ovim prostorima značajna 1905. godina kad su braća Manaki nabavila prvu filmsku kameru na Balkanu i počela snimati dokumentarne filmove – rekao je profesor Mikić dodavši da su se djelom braće manaki u svojim počecima bavili i samoborski filmski entuzijasti.

Govorio je potom posebno i o festivalu filmske kamere koji se i dan danas održava u Bitolju i o kojemu se puno više piše i govori u stranim medijima nego u medijskom prostoru država u okruženju. Makedonska je kinematografija nepravedno bila zapostavljena na ovim prostorima, ne samo danas, nego je tako bilo i u vrijeme dok su današnje države bile republike unutar jedne državne zajednice – zaključio je Krešimir Mikić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.