Izdašniji prijedlog proračuna za 2016. godinu

26. studenoga 2015.
Komentari isključeni
1.671 Pregleda

Nakon aktualnog sata od nepunih 5 minuta, sa samo jednim vijećničkim javljanjem, odnosno pitanjem, Gradski su vijećnici poslijepodne s 18 glasova za i 2 protiv prihvatili Nacrt prijedloga gradskog proračuna za 2016. godinu u prvom čitanju. Proračunski prijedlog obrazložio je financijski pročelnik Željko Radovanić istaknuvši da izvorni prihodi proračuna ostaju na ovogodišnjoj zadovoljavajućoj razini od 180 do 200 milijuna kuna. Najznačajniji proračunski prihod od 104 milijuna kuna i dalje je prihod od poreza na dohodak.

Nadogradnju do 235 ili 240 milijuna kuna čine kapitalne pomoći sa strane za velike investicije, ponajprije za sanaciju Trebeža s oko 36 milijuna kuna, koja završava u sljedećoj godini i financira se preko gradskog proračuna iz sredstava europskih fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

4 (1024 x 768)

S obzirom na dobra proračunska kretanja u ovoj godini, Grad nagodinu planira i kreditno zaduženje od 25 milijuna kuna na 10 godina s kojim proračun u 2016. raste na 260 milijuna kuna. Željko Radovanić je objasnio da je Grad u cijelosti otplatio svoje dosadašnje kreditne obaveze, izuzev danih jamstava na Komunalčeva zaduženja, a Zakon mu omogućuje zaduženje do visine od 20 posto proračunskih prihoda.

Namjena kredita bit će komunalna, za izgradnju nove komunalne infrastrukture, u prvom redu cestovne, te za preseljenje Javne vatrogasne postrojbe u bivšu vojarnu i izgradnju Centra za mlade na istom mjestu, izgradnja zamjenskih mostova te društvenih domova Vrhovčak i Otruševec.

U novom proračunu predviđena su, u odnosu na dosadašnja, veća socijalna izdvajanja u sljedećoj godini, primjerice milijun kuna za nabavu udžbenika za osnovce prema više novopredviđenih cenzusa i isto toliko za božićnice za umirovljenike .

S dodatkom u riznicu 5,2 milijuna kuna, koje se odnose na rad škola, konačna visina novog proračuna bit će 265 milijuna kuna, odnosno 13 posto više u odnosu na ovu godinu.

Proračunski prijedlog dostupan je do ponedjeljka, 30. studenog i svim građanima na www.samobor.hr.

5 (1024 x 768)

U raspravi o nacrtu prijedloga gradskog proračuna sudjelovala su samo dva HDZ-ova vijećnika, Vjeran Štublin i Petar Krešimir Bušljeta. Štublin je predlagatelju zamjerio dvije stvari, najprije, kreditno zaduživanje iako su, kako je naveo, projekti koji će se tako financirati, prihvatljivi. No, Štublin, u oporbenom smislu, smatra da je tu još riječ i o predizbornom zaduživanju, odnosno, kako je rekao, o nesposobnosti gradske uprave da takve projekte provede u okviru redovitog poslovanja. Druga Štublinova zamjerka odnosila se na, naveo je, “pumpanje” nekih prihoda da bi se na drugoj strani moglo opravdati sklapanje ugovora za te investicije. -Preuzet ćemo obaveze koje će netko drugi morati vraćati – rekao je Vjeran Štublin i pitao što se konkretno planira prodati.

6 (1024 x 768)

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec naveo je da je riječ o stvaranju infrastrukturnih pretpostavki za bolju prodaju gradskog građevinskog zemljišta na bivšoj gmajni iznad nekadašnje vojarne, što otvara nove pretpostavke Gradu za prihode od komunalnog doprinosa i komunalne naknade. -Kad bismo u to išli bez kredita, isključivo iz proračuna, protegnulo bi se bar kroz 5 proračunskih godina – odgovorio je vijećniku Štublinu zamjenik gradonačelnika Željko Stanec s napomenom da su nam ceste u lošem stanju i da je vrijeme da se dovedu do razine nužno potrebnog standarda.

Petra Krešimira Bušljetu zasmetale su previsoke cijene nabave uglavnom informatičke opreme za poslovanje gradskih službi, a u nastavku sjednice osvrnuo se i na stagnaciju u turističkom razvoju grada. -Podaci o turističkom posjetu i broju ostvarenih noćenja u našem gradu u usporedbi s Varaždinom i Karlovcem, koji postižu višestruko bolje rezultate, nisu obećavajući – rekao je Bušljeta.

3 (1024 x 768)

U dijelu rasprave o nacrtu prijedloga novog proračuna te rasprave o nacrtu prijedloga javnih potreba u socijali, vodila se svojevrsna polemika o načinu pomoći obiteljima slabijeg socijalnog statusa u nabavi udžbenika za sljedeću školsku godinu. Grad je predvidio milijun kuna za tu namjenu, što je znatno više u odnosu na ovu godinu, a resorni pročelnik Juro Horvat objasnio je nove cenzuse prema kojima bi se obavila ta raspodjela čime bi oko 800 učenika od ukupno 3228 samoborskih osnovaca bilo pomognuto u nabavi knjiga za novu školsku godinu.

Vijećnik Vjeran Štublin (HDZ) primijetio je da na način izravne isplate novca roditeljima, neće biti potpuno besplatnih udžbenika za djecu, pa je kao usmeni amandman predložio da Grad ide na kupnju i podjelu udžbenika toj djeci jer se od škole do škole razlikuju cijene kompleta udžbenika za pojedine razrede, pa svi ne bi bili u ravnopravnom položaju. Ukoliko Grad pronađe u proračunu još milijun kuna – rekao je Štublin – svi bi samoborski osnovci dogodine mogli dobiti besplatne udžbenike. No, nije naveo s koje bi stavke taj dodatni milijun kuna trebao biti prebačen za školske knjige.

Vijećnica Zvjezdana Sečen (SDP) predložila je, pak, da se s obzirom na rok važenja udžbenika, predviđeni novac upotrijebi za kupnju radnih bilježnica za sve školarce, a da se s ravnateljima svih škola izvidi mogućnost vraćanja, odnosno prikupljanja sadašnjih udžbenika na kraju tekuće nastavne godine i njihova podjela sljedećoj generaciji u novoj školskoj godini.

fotografija (1024 x 765)

JEFTINIJI PLIN STIŽE U GRAD

Najzanimljivija točka dnevnog reda u preostalom dijelu sjednice Gradskog vijeća bila je informacija o odabiru povoljnijeg ponuditelja u opskrbi prirodnim plinom za Grad Samobor te gradske vrtiće i škole. Naime, na raspisani natječaj – rekao je Željko Radovanić – stiglo je 6 ponuda. Najpovoljnija je bila ponuda tvrtke “Prvo plinarsko društvo – opskrba poslovnih korisnika” iz Vukovara, koja je upola manja od ponude samoborskog Energo metana jer ova tvrtka plin nabavlja od Gazproma odnosno preko Luk oila. Objašnjeno je da Energo metan, koji plin nabavlja isključivo od INE, ostaje samo distributer. Mogućnost takvog odabira novog dobavljača zasad ima samo gospodarstvo, a prema europskim propisima, od 2017. godine dobavljača bi mogli birati i građani, odnosno kućanstva.

BOBOVICA 2

Izglasane su i Izmjene i dopune Odluke o donošenju generalnog urbanističkog plana grada Samobora i izradi Urbanističkog plana uređenja Gospodarske zone Bobovica 2. Riječ je o promjeni zelenog pojasa u gospodarsku zonu, u prvom redu namijenjenu za tzv. tihu i čistu proizvodnju.

NIŠTA OD SPORAZUMA S NAKUSOM

Zaključak s prethodne sjednice o odobravanju sporazumnog raskida Ugovora o zakupu Športsko-rekreacijskog centra Vugrinščak s tvrtkom Nakus stavljen je izvan snage jer Gradu prije potpisivanja Sporazuma, a zbog isplate značajnih preostalih sredstava ulaganja, nisu dostavljeni traženi računi na temelju kojih je izrađena procjena o naknadi.

AKTUALNI ROTOR

U “aktualcu”, kako smo već naveli, samo je vijećnik Štublin zatražio da mu se dostave podaci o nazočnosti članova HDZ-a sjednicama radnih tijela Gradskog vijeća te izrazio zabrinutost za sigurnost sudionika u prometu na novoigrađenom rotoru u “južnjaku”, kojim automobili prometuju prevelikom brzinom. -Policija se brine o sigurnosti prometa – rekao je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec – dodavši da ovaj kružni prometni tok ima i tu i sve druge potrebne suglasnosti. Stanec je još najavio da će se postaviti potrebni uspornici prometa, a na proljeće će se Komunalac pobrinuti za cvjetno ukrašavanje ove prometne površine.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Niti investicijski, niti razvojni. Ali predizborni itekako. Valjda možemo računati da pročelnik za gospodarstvo ovaj puta neće van provjera i kriterija dodjeljivati poticaje za kapitalna ulaganja u gospodarstvu kao što je to rađeno 2014 kada se gradskim velikodostojnicima odobravalo i sl. A kažu da je to najpošteniji pročelnik? Nadam se da je podložno provjeri i prijedlog sportskog dijela raspodjele sredstava kada pogledamo da su pojedini klubovi sa dva natjecatelja u planu za preko sto tisuća kuna. Zaboravio sam navesti da se ovdje radi o visoko pozicioniranim članovima vladajuće sekte.