Najnovije
Isključenja struje 3 . i 4. lipnja (2. lipnja 2020. 11:22)
Isplata mirovina od 8. lipnja (2. lipnja 2020. 09:26)
O nastavi u vrijeme koronavirusa (1. lipnja 2020. 14:45)
Dan rijeke Save (1. lipnja 2020. 09:33)
Isključenja struje 1. i 2. lipnja (1. lipnja 2020. 08:29)
Lipanjska akcija darivanja krvi! (30. svibnja 2020. 13:25)

Makedonski biseri očima veleposlanice

24. studenoga 2015.
Komentari isključeni
1.186 Pregleda

U podužem, jedoipolsatnom današnjem predavanju u Gradskoj knjižnici u Samoboru, makedonska veleposlanica, njezina ekselencija Daniela Karagjozoska, okupljenima je, u drugom danu Makedonskog tjedna u Samoboru, predstavila život i običaje u svojoj zemlji te njezine ljepote. Podrobno je, na hrvatskom jeziku, govorila o geopolitičkom položaju svoje zemlje i njezinom povijesnom razvoju. Govoreći o kulturi najviše vremena posvetila je makedonskoj glazbi i glazbalima te plesu – poznatom makedonskom oru – i narodnoj nošnji. Dio predavanja bio je obilježen pričom o drevnim zanatima poput sedlarstva koje je u izumiranju i lončarstva koje se i danas njeguje, jer je taj zanat ne samo zbog uporabne vrijednosti svojih proizvoda, već i njihove suvenirske namjene, preživio mnoga stoljeća i još uvijek se u svijetu traže ručno izrađeni lončarski proizvodi.

3 (1024 x 768)

Narodni običaji makedonskog naroda bili su još jedna tema predavanja veleposlanice Karagjozoske, a najveći dio njezine priče odnosio se na prirodne ljepote ove zemlje poput Prespanskog i Ohridskog jezera, akvadukta – odnosno rimskog vodovoda nedaleko od Skoplja, Makedonske doline kaktusa, Kočanskog rižnog polja, pećinskih crkava u Makedoniji, Đavoljeg zida, rijeke Vardar i drugih bisera makedonskog krajolika. Predavanje je završeno izlaganjem o makedonskim gradovima, Skoplju, Bitolju i drugima i njihovoj arhitekturi, s posebnim isticanjem tipične štipske, tetovske ili vevčanske kuće.

5 (1024 x 768)

Uz ispriku zbog duljine svog izlaganja, Daniela Karagjozoska na kraju je iskazala nadu da je bar nekog uspjela zainteresirati da posjeti lijepu Makedoniju s kojom Samobor, ali i cijela Hrvatska imaju izvrsne odnose na više životnih područja. Tako je – rekla je veleposlanica – bilo još i za prošle zajedničke države.

4 (1024 x 768)

Predavanju “Makedonija – tamo gdje vječno sunce sja” nazočio je i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak. Sutra, naime, u naš grad stiže i izaslanstvo iz prijateljskog makedonskog grada Velesa.

6 (1024 x 768)

Sva događanja u makedonskom tjednu, pa tako i ovo predavanje, prati izložba o terakoti iz Vinice i makedonskoj narodnoj nošnji, koja se u Knjižnici može razgledati do kraja tjedna.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.