Sanacija Trebeža u punom zamahu

18. studenoga 2015.
Komentari isključeni
880 Pregleda

Sanacijski radovi na Trbežu u ponom su jeku, a lijepi i topli dani u studenom i dalje pogoduju izvođačima. Provedba projekta započela je 1. listopada 2014., a predviđeni datum završetka svih radova je 30. rujna 2016. godine. Primarni cilj sanacije je zaštita vodocrpilišta Strmec, koje je, u odnosu na tok podzemnih voda, nizvodno od Trebeža, te zaštita svih otpadnih voda od zagađenja.

2 (1024 x 768)

Postupak sanacije se sastoji od brtvljenja onoga sto je odloženo te ugradnje vodonepropusnog sustava membrana oko, ispod i iznad odlagališta koji će spriječiti novi prodor oborinskih voda na dosadašnje odlagalište, a tako i nova moguća zagađenja. Onečišćena voda s odlagališta ne bi smjela izlaziti iz tijela te nepropusne membrane, a štetni plinovi, koji se tu razgrađuju, kontrolirat će se sustavom otplinjavanja.

3 (1024 x 768)

Vrijednost sanacije je 65 milijuna kuna od čega 85 posto sredstava osigurava Europska unija iz Kohezijskog fonda, a 15 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Izvođač radova na sanaciji odlagališta otpada Trebež tvrtke su Eurco Vinkovci i Đuro Đaković holding.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.