Govornici na promociji monografije "Memorijal Branka Bošnjaka"

Uspomena na Branka Bošnjaka vječno živi

16. studenoga 2015.
Komentari isključeni
2.553 Pregleda

U prepunoj dvorani Doma specijalne policije u Zagrebu prošlog je petka 13. studenog, svečano promovirana monografija “Memorijal Branka Bošnjaka”, koju su povodom 20. jubilarnog izdanja istoimenog karate turnira, zajednički objavili Karate klub Mladost iz Samobora, Društvo za šport i rekreaciju Šport za sve iz Samobora, te Udruga veterana specijalne policije Alfa-Zagreb.

bosnjak 4 (757 x 1136)

Marija Alvir Trogrlić – autorica i urednica monografije “Memorijal Branka Bošnjaka”

Monografiju je predstavila autorica i urednica Marija Alvir Trogrlić rekavši između ostalog:

Svatko tko pročita ovu knjigu neka zna da je Branko Bošnjak bio običan čovjek s neobično čvrstim stavom i sa svoje dvije obitelji – obitelj Bošnjak i obitelj ‘Alfa’“, zapisao je u pogovoru monografije Zoran Cvrk, ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije „Alfa“ i kum Bošnjakovih, zaključivši da je Memorijal Branka Bošnjaka spomenik kakav bi vjerojatno i sam Branko poželio. Istoimena monografija nastala je upravo sa željom da se trajno sačuva uspomena na Branka, kao i na sve memorijale organizirane njemu u spomen – istinskom borcu, majstoru, učitelju i branitelju.

Uz predgovor i pogovor, te uvod, monografija sadrži pet cjelina:

Prva „Branko Bošnjak – da se ne zaboravi“ sadrži priče članova obitelji, prijatelja i suboraca te kratak prikaz Alfi i Branka kao jednog od hrvatskih vitezova. Tu je, dakle, sadržan Brankov životopis i sjećanja na njega.

Druga, ujedno najopširnija cjelina, obuhvaća Memorijale Branka Bošnjaka s osnovnim podacima o devetnaest dotad održanih i najavom jubilarnog, dvadesetog, povodom kojega je i objavljena monografija.

Potom slijedi predstavljanje Karate kluba Mladost Samobor, organizatora memorijala i nakladnika monografije, kao i Hrvatskog kyokushin karate saveza, te Društva za športsku rekreaciju „Šport za sve“ Samobor, koje je uz Udrugu veterana Specijalne jedinice policije „Alfa“ Zagreb sunakladnik monografije.

bosnjak 2 (757 x 505)

Monografija je objavljena u tisuću primjeraka, i sadrži 207 stranica na kojima su, uz tekstove više autora, i brojne fotografije koje prate Brankov privatni i profesionalni životni put, kao i sve Memorijale.

U njemu kao da su bile dvije osobe, i to suprotnih karaktera: s jedne strane, bio je jak i neustrašiv, s druge pak nježan i emotivan“, prisjetila se Brankova sestra Mirjana u prvoj priči u knjizi, a ostale koje slijede samo potvrđuju to.

Branko je zbilja bio poseban tip, koga god bi upoznao na prvu bi ga osvojio. Iz njega je zračila mirnoća, djelovao je flegma, pa iako je uvijek bio spreman na zafrkanciju, nikad nisi znao kad se šali, a kad je ozbiljan. S njim nikad nije bilo dosadno. I danas, kad ga se prisjećamo, činimo to s tugom, ali i s osmjehom“, zapisao je Ivan Bezjak.

bosnjak 5 (757 x 505)

Vladimir Faber – prvi ratni zapovjednik ALFI

Kad bih ga trebao usporediti s nekim poznatim likom, bio bi to Pink Panter – totalna flegma, ležeran, nezainteresiran za sve oko sebe, a opet, uvijek spreman, pogotovu za zafrkanciju. Bil je faca, fakat!“, svjedočio nam je Brankov klupski kolega i prijatelj Vladimir Sekelj, koji se prisjetio i riječi njegove mame – Branko je živio kao da je znao da će rano umrijeti.

Netko je jednom rekao da ljudi umiru tek onda kada ih svi zaborave. Branko se pobrinuo da tako ne bude“, zapisao je Robert Koletić, prisjećajući se svog ratnog zapovjednika: „Sa suborcima je u svemu bio ravnopravan, ali njegova se riječ bespogovorno slušala, jer nitko nije sumnjao u njenu ispravnost. Bila je privilegija imati ga uz sebe na terenima od Velebita do Dubrovnika, jer nam je pristupao nenametljivo, a mi smo ga prihvaćali dragovoljno, iz poštovanja i po vlastitom izboru“.

bosnjak 6 (757 x 505)

Zoran Cvrk – drugi ratni zapovjednik ALFI

Imam samo lijepa sjećanja na Branka“, kaže Dean Rostohar i dodaje: „S njime nikad nije bilo dosadno. Pri pomisli na njega uvijek se nasmijem, jer ga se moje srce sjeća kao osobe koja se voljela šaliti i raditi spačke, ali kad je trebalo raditi, obavio bio posao stručno, hrabro i ljudski“. To potvrđuje i Stjepan Šantek: „Njegov stil komuniciranja i prijenosa dobivenih zapovijedi bio je izuzetan, tako da nikada nije bilo problema s prihvaćanjem niti jedne od njih“.

Svi u jedinici, a i šire, jako su ga cijenili, jednostavno, bio je čovjek kojem se moglo vjerovati i zapovjednik kojeg se poštovalo“, prisjetio se i Robert Hasija Branka, za kojega kaže da je bio „rođeni vođa“: „Bio je pošten, pravedan i cijenio svačiji rad i zalaganje. I u najtežim i najopasnijim situacijama ulijevao je povjerenje i sigurnost. Znao nas je naučiti i usmjeriti u našem poslu, uvijek je bio pozitivan i smiren, svodio je stvari na pravu mjeru, a za svaki je problem i naizgled bezizlaznu situaciju pronalazio najbolje rješenje. Znali smo da na njega uvijek možemo računati. (…) Bio je najbolji zapovjednik kojeg sam ikad imao, no bio je i više od zapovjednika, čovjek u svakom smislu riječi, daleko iznad drugih, po svemu.“

bosnjak 7 (757 x 505)

Juro Horvat – pročelnik za društvene djelatnosti Grada Samobora

Branko je bio najbolji prijatelj kojeg se u ratu moglo imati. I najbolji zapovjednik. Njegovoj odluci smo uvijek vjerovali, toliko povjerenje je uživao“, prisjeća se i Goran Maretić, a da je bio omiljeni zapovjednik i suborac svjedoči i Dražen Hadžić: „Pamtit ću ga samo po najboljem. Da se iznova vratim u to vrijeme, ne bih dvojio ni trenutka nego bih sve ponovio uz Branka i ekipu.“

Ratnih dana te zgoda i nezgoda s Brankom prisjetili su se i Dragutin Miklečić te Robert Kučas, koji ga također opisuje kao idealnog zapovjednika: „Bio je savršen vođa, šef, prijatelj zbog kojeg sam se veselio odlasku u službu.“

bosnjak 8 (757 x 505)

Stjepan Milković – autor monografije “Alfe žive vječno”

Onako staložen, sabran, hladnokrvan, ali nipošto ne i hladan, ulijevao je povjerenje. Kolikogod mogao biti uznemiren, čovjek se u njegovom društvu osjećao sigurno“, zapisao je Milijan Brkić te zaključio: „Branko je doista bio poseban čovjek i zato zaslužuje poseban odnos, a Memorijal i ova monografija samo su dio našeg duga prema njemu. Ostavio je uistinu neizbrisiv trag, na ponos svojoj majci, supruzi i djeci, te svima nama koji smo ga poznavali, poštovali i voljeli. Daj Bože da Hrvatska ima više takvih ljudi!“

I možda bi najbolje bilo završiti riječima prijatelja iz susjedstva Tomice Kosa: „Branka više nema, i to već dugih 20 godina, no kad vidim njegovu djecu, znam da na neki način i dalje živi među nama…“.

Doista, i ja sam Branka upoznala „posthumno“ – kroz njegovu obitelj, prijatelje, kolege i suborce, a pišući ovu knjigu kao da smo se i sprijateljili. Stoga, prijatelju, tebi u čast, hvalu i slavu, a svima vama u spomen na dane ponosa i slave, na naše žrtve i našu pobjedu, da se ne zaboravi i nikada ne ponovi. Hvala! – zaključila je svoje obraćanje na promociji urednica i autorica monografije Marija Alvir Trogrlić.

bosnjak 10 (757 x 1136)

Ljiljana Šurbek Bošnjak – supruga pokojnog Branka Bošnjaka i predsjednica KK Mladost Samobor

O heroju Domovinskog rata Branku Bošnjaku govorili su potom prvi i drugi ratni zapovjednik Alfi Vladimir Faber i Zoran Cvrk, te Stjepan Milković, autor monografije “Alfe žive vječno”.

U ime grada Samobora sve nazočne je pozdravio pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, dok je suradnicima i pomagačima u izradi monogorafije zahvalila predsjednica Karate kluba Samobor Ljiljana Šurbek Bošnjak.

bosnjak 12 (757 x 505)

Autor fotografija: Goran Jakobović

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.