“Brdo” u samoborskoj knjižnici

13. studenoga 2015.
Komentari isključeni
929 Pregleda

Četrdesetak štovatelja suvremenog hrvatskog romana “guštalo” je sinoć u Odjelu za odrasle samoborske knjižnice na nekonvencionalnom predstavljanju romana “Brdo”, nagrađivanog književnika mlađe generacije Ivice Prtenjače. Riječ je o stilski dorađenom i tematski aktualanom suvremenom romanu na samo stotinjak stranica, koji je prije godinu dana proglašen najboljim dotad neobjavljenim romanom na V.B.Z.-ovom anonimnom natječaju između 137 pristiglih uradaka.

6 (1024 x 768)

Prtenjača je ovim djelom u čijem su fokusu gubitak identiteta i povjerenja u ljude te ljudsko otuđenje od prirode, pokazao da se u formi romana iznimno dobro nalazi i snalazi te da je u prezentaciji uvijek originalan i aktualan. Zato se sinoć dobrim dijelom govorilo i o “Brdu”, i o njegovu glavnom junaku, odnosno antijunaku s jedne otočke uzvisine 700 metara povrh mora, gdje on u napuštenoj karauli, u potpunoj samoći ili, pak, u društvu magarca Viskontija, čuva otok od požara, ali i o Mostu i Prgometu u kontekstu priče koju donosi roman. S vremena na vrijeme, u život tog bezimenog junaka priče navraćaju turisti, bajkeri, duhovni obnovitelji i slični posjetitelji remeteći obnovu njegova duha od dosadašnje egzistencije.

5 (1024 x 768)

Ivica Prtenjača je sa Samoborcima podijelio sve svoje tajne o nastanku romana, mjestu njegova pisanja, inspiraciji, stvaralačkoj pripremi, otkrivši uglavnom da tu nema puno filozofije u postavljanju priče i njezine okosnice. -Neki se za pisanje pripremaju istražujući nekoliko godina, a meni je za ovaj roman bilo dovoljno 10-ak minuta “googlanja” radi provjere nekih podataka. Sve ostalo nastalo je iz glave, kao, recimo stranački gospodarski program – rekao je u svom stilu Prtenjača apostrofirajući pritom i određenu političku stranku.

3 (1024 x 768)

Autoru je u prezentaciji pomogao pjesnik Kemal Mujičić. Obojica su najavila da će prema knjizi biti snimljen i film, a roman preveden na nekoliko svjetskih jezika.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.