Najnovije
Od stipendija do događanja u Bunkeru! (21. listopada 2019. 15:05)
Pobjeda i 2 poraza (21. listopada 2019. 10:25)
Medalja do medalje (21. listopada 2019. 09:14)
8 medalja s 2 turnira (21. listopada 2019. 09:09)
Završnica uz Jacquesa i vatromet (20. listopada 2019. 13:54)
Od gradske budnice do samoborske kotlovine (19. listopada 2019. 17:21)

Pronađene eksplozivne naprave tijekom akcije čišćenja

7. studenoga 2015.
Komentari isključeni
1.300 Pregleda

Nakon što je Speleološki klub Samobor proveo redoviti monitoring speleoloških objekata Zagrebačke županije te nalaza onečišćenja na području Medjama u naselju Dubrava samoborska, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji sa speleolozima i u koordinaciji s komunalnim redarstvom Grada Samobora organizirala je akciju čišćenja. Eko-akcija je održana 2. studenog u poslijepodnevnim satima, a sudjelovali su i članovi inicijative Čisto podzemlje.

Tijekom uklanjanja komunalnog otpada iz jedne od jama, speleolozi Speleološkog kluba Samobor i Zagrebačkoj speleološkog saveza uočili su ručnu granatu te su po pronalasku eksplozivne naprave napustili predmetni speleobjekt. Prema opisu speleologa vjerojatno se radi o ručnoj bombi tipa M-75. Javna ustanova Zeleni prsten je o nalazu eksplozivne naprave obavijestila Policijsku postaju Samobor, čiji su djelatnici po izlasku na teren naišli na još jednu ručnu granatu te poduzeli daljnje potrebne mjere radi uklanjanja iste.

otpad

Koordinacijom i pod nadzorom komunalnog redara Grada Samobora, Komunalac d.o.o. odvezao je otpad s područja Medjama, a higijeničarska služba ostatke mrtve životinje. Također je odvezen i otpad koji su članovi Speleološkog kluba Samobor izvadili iz šume na području Vrhovčaka kod speloobjekata Pirišće 1, Pirišće 2 i jame u Bubnju. Ukupno je s područja Medjama i Vrhovčaka sakupljeno i odvezeno 2,5 m³ otpada te je sav otpad zbrinut na propisan način.

Inicijativa Čisto podzemlje je volonterska inicijativa, čiji je nositelj Zagrebački speleološki savez, a Speleološki klub Samobor je jedan od članova. Glavni cilj aktivnosti Inicijative jest edukacijom lokalnog stanovništva zaustaviti bacanje otpada u krške špilje i jame. Obzirom da se radi o krškom reljefu, otpad s područja Medjama direktno utječe na kvalitetu podzemnih voda koje dotječu do potoka Ludvića, a zatim i potoka Gradna.

Budući je ova akcija pokazala da se na području speleoloških objekata nalazi znatno više otpada, suradnja i aktivnosti u sklopu Inicijative čisto podzemlje nastavit će se tijekom 2016. godine. Također, potrebno je istaknuti važnost uloge speleologa u zaštiti prirode, ali i njihovu upornu spremnost na izlaganje vlastitih života za očuvanje prirodnih vrijednosti koje ostavljamo budućim generacijama.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.