Najnovije
Isključenja struje 4. i 5. lipnja (3. lipnja 2020. 18:26)
Samobor je lepi varoš – Stojdraga (3. lipnja 2020. 16:36)
Velik odaziv – hvala svima! (3. lipnja 2020. 13:50)
Radovi na samoborskim prometnicama (3. lipnja 2020. 13:01)
Kakva nas budućnost čeka? (3. lipnja 2020. 11:34)
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)

Vrijedne i bogate lovačke priče “Srne” iz Samobora

6. studenoga 2015.
Komentari isključeni
2.638 Pregleda

-Punih 70 godina gotovo je jedan ljudski vijek, a za jednu udrugu puput naše, 70 godina kontinuiranog rada znači vrijeme koje su obilježile mnoge generacije, pa svakom članu koji je bio ili je i danas njezin član treba biti čast što je dio te priče – rekao je večeras na svečanoj sjednici Lovačke udruge “Srna” Samobor, održanoj u Hotelu Lavica, njezin predsjednik Marijan Lukšić dodavši da mu je i osobna čast biti prvi među jednakima u takvom društvu. Lukšić je još istaknuo da 70 godina obvezuje sve članove, i stare, i mlade, da ovu priču čuvaju i dograđuju još puno godina. Zahvalio je svima na dosadašnjem odgovornom radu i doprinosu ugledu i razvoju “Srne” iz Samobora, a posebno poštovanje iskazao prema njezinim najvjernijim članovima s više od 50 godina aktivnog djelovanja. To su Antun Štajcar, Željko Štahan, Tomo Vrbančić i Josip Vrbanić.

11 (1024 x 768)

Za ovu svečanu prigodu Marijan Lukšić je na najbolji mogući način sažeo dug i plodan rad samoborskih lovaca koje okuplja “Srna”, fokusirajući se najviše na početne godine tog rada i razdoblje od Domovinskog rata do danas. -Počelo je 3. listopada davne 1945. godine kada se u Narodnom domu u Samoboru sastala nekolicina zaljubljenika u lov i osnovala Lovačko društvo “Srna Podvrh” iz Samobora – rekao je Lukšić – napomenuvši da spisi svjedoče o tome da je prvi predsjednik društva bio Stjepan Kos. Društvo je u svojim počecima imalo 75 članova. Već tada se iskazalo u organizaciji imajući lovočuvare i lovnike, prve lovačke iskaznice, a društvu je tadašnja vlast dodijelila u zakup lovište na području Podvrha, Noršić Sela, Ruda, Slanog Dola, Klokočevca, Domaslovca, Rakovice, Cerja, Otruševca i Šipačkog Brega veličine 12 tisuća hektara. Jedna od prvih akcija novoga društva bila je hajka na vukove.

8 (1024 x 768)

Društvo je od osnutka vodilo 10-ak predsjednika. Sadašnji, Marijan Lukšić, posebno je istaknuo Gabru Klarića za čijeg je mandata kupljena kuća na Stražniku i Josipa Vrbanića koji je zaslužan za izgradnju doma na Stojdragi te Tomislava Sladića koji je u prijelomnom za ovo društvo odigrao važnu ulogu u održavanju ljudi na okupu te zakupu lovišta kao bitnoj pretpostavki za rad udruge.

Poseban obol lovci su dali i Domovinskom ratu, pa su zato uoči ove svečanosti u Parku domovinske zahvalnosti položili cvijeće i zapalili svijeće za sve svoje poginule članove i sve naše branitelje. Za proslave 60. obljetnice, udruga je po prvi put dobila i svoju zastavu, a činu njezina blagoslova nazočio je tada još jedini preostali živući osnivač društva Pavao Mahović.

12 (1024 x 768)

Nakon što se 90-ih godina prošloga vijeka uredilo i popunilo lovište, polako je počela sazrijevati ideja o tome da se krene u izgradnju nove lovačke kuće na prikladnom terenu gdje bi se mogla više i bolje koristiti. -Toga se – istaknuo je predsjednik “Srne” Marijan Lukšić – prihvatila mlađa generacija članova, kojoj su stariji 2009. godine prepustili vodstvo, pa je kupljeno zemljište na Sokolović Bregu gdje su radne akcije počele iste godine u rujnu, a u sljedeće 3 godine tamo je izgrađen novi lovački dom, otvoren u lipnju 2012. -U gradnji su – naglasio je Lukšić – pomogli mnogi, od arhitekata, geodeta, pravnika, do samoborskih obrtnika sa svojom mehanizacijom i prijatelja iz drugih lovačkih udruga s kojima su na kraju potpisane povelje prijateljstva.

Danas Lovačka udruga “Srna” broji 98 članova i još 16 počasnih. Ima dom sa svim priključcima, s uređajem za biološko pročišćavanje otpadnih voda, s centralnim podnim grijanjem na palete i sličnim. Lovački dom na Sokolović Bregu ima i uporabnu dozvolu i energetski certifikat. Uz njega je i dovoljno parkirališnih mjesta te streljana na glinene golubove. Uz taj dom, i dalje je u vlasništvu udruge kuća na Stražniku te u zakupu Blagajski likovac na Velikom dolu.

10 (1024 x 768)

-Ove materijalne pretpostavke su važne, ali važniji i vredniji od toga su članovi udruge koji su je gradili, održavali, štitili prirodu, čistili je od ljudskog nemara, gospodarili lovištem, brinuli se o divljači i uvijek imali dovoljno volje za sklapanje novih prijateljstava – rekao je još Marijan Lukšić.

Zaštitnik lovaca sveti Hubert ima svoj kip u maloj kapelici u Jazbini gdje samoborski lovci od 1994. slave svog sveca zaštitnika.

-Naša udruga gospodari najvećim i najljepšim zajedničkim lovištem u Zagrebačkoj županiji, 10.630 hektara velikom Samoborskom gorom – s ponosom je na kraju rekao Marijan Lukšić – istaknuvši da su glavne vrste divljači u tom lovištu jelen, srna, divlja svinja, zec, fazan i trčka, a nalaze se i sivi puh, smeđi medvjed, kuna bjelica i kuna zlatica, tvor, divlje patke, prepelice i druge. Lani je u ovom lovištu više puta viđena i divokoza.

3 (1024 x 768)

-Lovačka udruga “Srna” Samobor ove je godine nagrađena Plaketom Grada Samobora koju joj je dodijelio gradonačelnik Krešo Beljak – rekao je moderator skupa i predsjednik Stegovnog suda u udruzi Žarko Adamek.

5 (1024 x 768)

Na ovoj svečanoj sjednici podijeljen je i niz priznanja i zahvalnica zaslužnima za rad “Srne” Samobor, članovima i podupirateljima udruge. Uime Grada Samobora priznanje i zahvalu primio je gradski pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Frankić, a uime Hrvatskog lovačkog saveza, predsjednik Lovačkog saveza Zagrebačke županije Marinko Šebečić.

4 (1024 x 768)

Savez je, pak, nagradio članove “Srne” s desetak visokih lovačkih odličja trećeg, drugog i prvog reda s brončanim, srebrnim i zlatnim znakom. Ovo potonje primio je predsjednik “Srne” Samobor Marijan Lukšić, a uime nagrađenih zahvalio je Željko Koščica.

9 (1024 x 768)

Svečanosti u Lavici prethodio je svečani mimohod lovaca od hotela do župne crkve svete Anastazije gdje je samoborski župnik i dekan Davor Štuljan služio misu za lovce.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.